28 iulie - Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei

Publicat: 28.07.2017

whd_2017_logo_630Astăzi, 28 iulie 2017, la nivel internaţional, este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei. În acest context, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova îşi exprimă solidaritatea faţă de persoanele care suferă de această maladie.

Hepatita este o maladie silenţioasă, care, nedepistată şi netratată la timp, poate provoca boli grave, cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic. Potrivit cifrelor publicate de Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS), circa 325 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc cu o infecţie cronică de hepatită B sau C, însă foarte puţine dintre acestea ştiu că sunt infectate. Doar 9 la sută dintre pacienţii cu hepatită B şi 20 la sută dintre bolnavii de hepatită C. Totodată, dintre aceştia, un număr redus beneficiază de tratament (8% dintre cei afectaţi de hepatita B şi 7% dintre cei infectaţi cu virusul hepatitei C).

Conform criteriilor OMS, Republica Moldova poate fi calificată ca zonă cu endemicitate medie privind hepatita, deoarece indicele morbidităţii prin hepatita virală B acută s-a redus de la 15,88 la 100 mii populaţie în anul 2001 până la 0,65 în anul 2016, respectiv, prin hepatita virală C acută de la 3,39 până la 1,22, prin hepatita virală D – de la 1,47 până la 0,07. Totuşi aceștia depăşesc indicii ţărilor europene.

World-Hepatitis-Day-2017-Earth-GlobeÎn scopul reducerii în continuare a morbidităţii prin hepatitele virale B, C şi D acute, cronice și ciroze și minimizării consecințelor socio-economice, la 17 mai 2017, Guvernul RM a aprobat Programul național de combatere a hepatitelor virale B, C și D pentru anii 2017-2021. Programul prevede dezvoltarea serviciilor de diagnostic al hepatitelor virale B, C şi D, implementarea măsurilor de profilaxie, realizarea cercetărilor ştiinţifice şi informarea populaţiei privind consecinţele grave ale îmbolnăvirii prin hepatitele nominalizate, precum şi asigurarea accesului pacienţilor cu hepatite B, C şi D la servicii calitative de tratament şi îngrijire continuă.

Actualmente, populația RM beneficiază de vaccinare accesibilă şi gratuită împotriva hepatitei virale B, procedura fiind inclusă în Programul național de imunizări. De asemenea, persoanele deja infectate pot beneficia de tratament împotriva virusului hepatic. În prezent, nu există vaccinuri împotriva hepatitei C, acestea fiind în curs de dezvoltare.

Menționăm că Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor Virale a fost stabilită pentru data de 28 iulie în memoria medicului american Baruch Samuel Blumberg (28 iulie 1925 - 5 aprilie 2011), care a identificat virusul hepatitei B şi, ulterior, a dezvoltat testul de diagnosticare şi vaccinul împotriva acestei boli.

 

28 iulie - Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii