UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINA SI FARMACIE "NICOLAE TESTIMITEANU" din R.MOLDOVA

 
 

Absolvenții internaționali ai USMF „Nicolae Testemițanu” au depus jurământul de medic și de farmacist

miercuri, 13 iunie 2018

Absolvenții internaționali ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova au depus, în data de 13 iunie 2018, jurământul de medic și de farmacist.

DSC_7401În deschiderea evenimentului, profesorul Mihail Gavriliuc, prorector pentru studenți internaționali, a felicitat tinerii medici, îndemnându-i să nu părăsească nobila profesie pe care au îmbrățișat-o și spunându-le că doar prin muncă și cercetare pot deveni buni profesioniști. „În acești ani am devenit o familie în care am trăit sentimente plăcute și mai puțin plăcute. Ne-am cunoscut, ne-am cizelat și, în final, am creat o lume ce se dedică pentru binele altora și pentru bunăstarea societății. Profesia de medic și de farmacist vă face să fiți deosebiți prin dăruirea de sine și responsabilitatea socială. Vă doresc să deveniți medici de valoare, să nu uitați nicicând de Alma Mater și de țara în care v-ați petrecut cei mai frumoși ani din viață”, a afirmat prorectorul Mihail Gavriliuc. Profesorul i-a îndemnat să fie optimiști și i-a asigurat că studiile și eforturile lor nu se opresc aici.

DSC_7472Boris Gîlcă, secretar general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a felicitat cadrele didactice universitare pentru remarcabilele realizări în formarea medicilor specialiști pentru alte state. „Mă bucură faptul că, de la an la an, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu are tot mai mulți studenți internaționali, dornici să studieze Medicina în Republica Moldova. Actualii absolvenții reprezintă o dovadă a studiilor de calitate pe care sistemul naţional le oferă și ne mândrim că, pe parcursul anilor, Universitatea a promovat cele mai înalte standarde educaţionale şi continuă să implementeze această politică educaţională”, a menționat oficialul. Secretarul general de stat i-a încurajat pe tinerii medici să profeseze cu demnitate și responsabilitate medicina și să contribuie la îmbunătățirea sănătății oamenilor la ei acasă, unde îi așteaptă părinții, buneii și guvernele lor.

DSC_7511În cuvântul său de felicitare, Mircea Bețiu, decanul Facultății de Medicină nr. 2, a menționat: „În primul rând exprimăm recunoștință familiilor Dumneavoastră, profesorilor care au contribuit la dezvoltarea fiecăruia dintre voi și întregii comunități universitare. Există multe frunze pe copac, dar rădăcina este una – Alma Mater – să fim mândri de moștenirea noastră comună! Al doilea lucru este bunătatea  - amintiți-vă că fără acestea nu puteți trata cu adevărat pacienții. În al treilea rând, să știți, competența, abilitatea și responsabilitatea – dovedesc că ești bun. Doar prin muncă asiduă, multe cunoștințe și dezvoltarea abilităților practice veți deveni buni profesioniști”.

DSC_7429Rula Shalabi, absolventul Facultății de Medicină nr. 2: „Astăzi demonstrăm că medicina este o călătorie care începe cu o decizie menținută cu multă pasiune ce nu se termină niciodată, deoarece un doctor este un student pentru totdeauna. Am venit în Moldova din diverse țări, suntem de naționalități și credințe diferite, împărtășind un obiectiv care caută o destinație. Vă doresc să reușiți cu toții pe parcursul acestei călătorii. Dragi colegi, vă felicit pe fiecare dintre voi, precum și pe părinții și familiile voastre, care ne-au sprijinit și au investit în noi”. În numele tuturor absolvenților care au studiat Medicina în limba engleză, tânărul medic și-a exprimat recunoștința și a adus mulțumiri rectorului USMF Nicolae Testemițanu Ion Ababii și personalului universitar, pentru cunoștințele și experiențele pe care le-au împărtășit, pentru ospitalitate, diligență și încredere.

DSC_7461Tradițional, înmânând solemn flacăra cunoștințelor, tinerii medici au venit cu un mesaj în adresa mediciniștilor din anul întâi. „Fiind studenți, vă veți face prieteni, veți acumula cunoștințe și experiențe, veți stabili noi conexiuni, veți menține relații și, cel mai important, veți construi viitorul”, a enunțat reprezentantul promoției 2018, Kobrin Steven.

Absolventul Facultății de Stomatologie Amir Bilder: „Nu încetați să învățați și nu vă fie frică să puneți întrebări. Medicina este o artă, precum și o știință, care îmbină nu doar tehnologiile și instruirea profesională continuă, ci și umanitatea, grija față de oameni și compasiunea. Acesta să vă fie mottoul vieții universitare de zi cu zi. Aveți o minte deschisă și curajul de a vă urma inima. Lăsați educația și cunoștințele să vă lumineze calea!”

DSC_7510

Oudi Sami, părintele unui student internațional, a declarat că este extrem de emoționat pentru realizarea visului fiului său și a mulțumit cadrelor didactice pentru aportul la educarea și formarea profesională a acestor tineri. „Vă îndemn, dragi viitori medici, să nu renunțați la visul vostru și să duceți faima USMF Nicolae Testemițanu oriunde mergeți, căci aici v-ați format ca specialiști”, a spus Oudi Sami, care, în afară de fiul absolvent, mai are doi feciori – studenți și ei la universitatea noastră.

DSC_7411În acest an au absolvit Universitatea 292 de cetățeni străini din treisprezece țări ale lumii, dintre care 181 şi-au făcut studiile în limba engleză la Facultatea de Medicină nr. 2,  79 – la Stomatologie și 31 – la Facultatea de Medicină nr. 1 au învățat în limbile engleză și rusă, iar cei 6 de la Farmacie au studiat în limba română. Cei mai mulți absolvenți internaționali sunt originari din Israel – 276, urmați de SUA – 4, câte trei din România și Federația Rusă, câte doi din Turcia şi Siria și câte unul din Canada, Liban, Portugalia, Cipru, Grecia, Irak și Yemen.

Mai multe fotografii vedeți pe: https://www.facebook.com/pg/usmf.md/photos/?tab=album&album_id=1854350714617340


Comentarii