UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINA SI FARMACIE "NICOLAE TESTIMITEANU" din R.MOLDOVA

 
 

Absolvenţii USMF „Nicolae Testemiţanu”- în pragul visului împlinit

marţi, 12 iunie 2018

DSC_7137Absolvenţii Universităţii de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova, promoţia 2018, au marcat astăzi, 12 iunie, încheierea unei perioade fericite a vieţii lor – anii de studenţie. După șase sau cinci ani de studii la Alma Mater, unde şi-au făcut prieteni, și-au întâlnit dragostea, unii şi-au întemeiat familii, au trăit momente de bucurie şi de tristeţe, au obţinut primele succese, dar şi unele nereuşite, astăzi, cei 700 de absolvenţi autohtoni au rostit la unison jurământul de medic şi de farmacist. Astfel, ei și-au asumat să slujească necondiţionat omul suferind şi și-au exprimat recunoştinţa dascălilor pentru că le-au fost alături şi, cu multă dăruire, i-au adus în marea şi fascinanta lume a medicinei şi a farmaceuticii.

DSC_7105„Aţi devenit reprezentanții unor profesii umane deosebite, care necesită cunoștințe temeinice și abilități practice bine dezvoltate, iar pe lângă acestea – dăruire totală, responsabilitate și spirit de sacrificiu”, a declarat rectorul Ion Ababii în deschiderea evenimentului. Programele de instruire pe care le-au urmat în decursul studiilor la Universitate au fost realizate în conformitate cu exigențele Organizației Mondiale a Sănătății și standardele internaționale. Acest fapt a fost confirmat de experții Federației Mondiale pentru Educație Medicală, care în anul 2014 au evaluat activitatea multilaterală a Universității, precum și de Consiliul Dentar din California, SUA, care a acreditat Facultatea de Stomatologie în 2016 şi, recent, în 2018. Diploma obţinută conferă absolvenţilor dreptul de a se angaja în câmpul muncii în sistemul autohton de sănătate, precum şi peste hotare, pentru că este recunoscută în multe țări ale lumii.

DSC_7164„Depunerea jurământului de medic şi farmacist simbolizează maturitatea, consimţământul solemn de a Vă consacra cu dedicație și dăruire profesiei. Totodată, această ceremonie marchează un început de cale cu mari responsabilităţi, cu satisfacţii enorme, generate de victoria asupra maladiilor, suferinţei şi morţii. De asemenea, prin acest legământ cu toții ne asumăm datoria de a sta de veghe la sănătatea pacienţilor, indiferent de naţionalitate, confesiune religioasă, origine etnică, apartenenţă politică, statut social. Bucuria de a salva vieți și de a alina durerea ne deosebește de specialiștii din alte domenii și aceasta este cea mai prețioasă răsplată”, a adăugat academicianul Ion Ababii.     

DSC_7204Vladimir Hotineanu, preşedintele comisiei parlamentare Cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, a declarat că tinerii absolvenţi sunt deja în pragul visului împlinit şi pot reflecta la destinul lor de doctor bun, care nu poate fi altul decât tot cartea şi munca. „Sunteţi oameni de cercetare, căci doctorul doar prin cercetare poate ajunge la nişte adevăruri”, a menţionat profesorul Hotineanu. În acelaşi timp, parlamentarul a rugat  tinerii colegi să rămână acasă, pentru că sistemul medical are nevoie de ei. „Toţi avem nevoie de doctori buni şi de servicii medicale de calitate. Să continuăm munca pentru sănătatea poporului nostru, să-l apreciem, să-l onorăm şi să-l respectăm. Republica Moldova poate avea rezultate bune doar dacă va avea un popor sănătos”, a mai spus Vladimir Hotineanu.

DSC_7212Valentina Buliga, preşedintele comisiei parlamentare Protecţie socială, sănătate şi familie, a subliniat că prezenţa celor mai tineri medici şi farmacişti din ţara noastră la această festivitate se datorează ambiţiei, dorinţei, perseverenţei şi curajului lor. „Felicitări cu prilejul depunerii jurământului, care reprezintă una dintre virtuţile profesiei medicale alături de devotament, dăruire, compasiune, optimism, generozitate, ceea ce întruchipează breasla de medici şi farmacişti”, a menționat Valentina Buliga.

DSC_7228

Monica Babuc, ministrul educaţiei, culturii şi cercetării, a declarat că USMF „Nicolae Testemiţanu” este cea mai prestigioasă instituţie de învăţământ superior din ţară, care are un palmares extraordinar de cadre didactice cu care se poate mândri orice ţară. „Alma Mater constituie, după părinţi şi şcoală, următoarea treaptă de devenire a unui om”, a spus oficialul, îndemnând tinerii să-şi găsească rostul în sistemul medical național.

 

DSC_7239

„Graţie eforturilor profesorilor, sistemul de sănătate din Republica Moldova sporeşte în calitate şi în performanţă. Absolvenţii ghidaţi în cadrul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie Nicolae Testemiţanu devin adevăraţi profesionişti şi, în acest context, mulțumim pentru aportul şi contribuţia fiecăruia în parte”, a afirmat Svetlana Cebotari, ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, asigurând că va contribui la crearea unui mediu şi a unor condiţii demne de muncă pentru tinerii medici şi farmacişti.

Ulterior, câte un reprezentant al absolvenţilor de la fiecare facultate au exprimat mulţumiri şi recunoştinţă profesorilor şi părinţilor pentru că au avut încredere în ei, le-au oferit suport moral și material pe tot parcursul studiilor, contribuind astfel la realizarea visului de a deveni medic sau farmacist.

Doina Roşca, Facultatea de Medicină nr. 1: „Suntem pregătiţi să păşim în lumea mare pentru a aduce lumină şi sănătate poporului nostru. Mulţumim din suflet celor care au contribuit la modelarea noastră ca specialişti, celor care ne-au susţinut şi ne-au promovat şi care ne-au fost alături pe parcursul celor șase ani de studii”.

DSC_7283Abu Eltaif Ibrahim, originar din Israel, student internaţional care a studiat medicina în limba română, a spus că depunerea jurământului nu este un punct culminat al celor şase ani de studenţie, dar constituie un punct de pornire de a aplica toate aceste cunoştinţe acumulate. „Aici am învăţat că timpul nu se măsoară în ore, ci în aşteptări şi împliniri”, a declarat tânărul medic.

Nicolae Lungu, absolvent la Medicină preventivă: „În aceşti şase ani am trăit emoţii cu satisfacţie, am cercetat lumea fascinantă a medicinei într-un mediu competitiv, care ne-a ajutat să creştem, să avem curajul propriilor idei”.

Larisa Roşca, Facultatea de Stomatologie: „Acum cinci ani am păşit pragul Almei Mater plini de speranţe şi aşeptări, iar acum putem declara că aceste aşteptări au fost depăşite. Ni s-au predat adevărate lecţii de viaţă. Pe lângă carte am învăţat ce înseamnă demnitatea, omenia, spiritul adevărului şi curajul – de la cei care merită toată admiraţia – dragii noștri profesori. Vom profesa cu demnitate această profesie”.

DSC_7298Cristina Gâza, Facultatea de Farmacie: „Conştientizăm că am realizat un succes. Vom colabora între noi şi vom face ca sistemul de sănătate din Republica Moldova să evolueze”.

La finalul ceremoniei, formația Catharsis a interpretat piesele „Bucurați-vă prieteni” și „Mi-e dor” – surpriză din partea conducerii Universității, ce a fost atât pe placul proaspeților medici și farmaciști, cât și a tuturor oaspeților, care au umplut sala Palatului Național „Nicolae Sulac” de aplauze.

 

Mai multe fotografii vedeți pe: https://www.facebook.com/pg/usmf.md/photos/?tab=album&album_id=1853029391416139


Comentarii