Acord de colaborare cu Universitatea de Medicină din Bialystok, Polonia

Publicat: 11.08.2016

DSC_3371Astăzi, 11 august, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a semnat un acord bilateral de colaborare cu Universitatea de Medicină din Bialystok, Polonia. Partea poloneză a fost reprezentată de Excelența Sa Lech Pilecki, Consul Onorific al Republicii Moldova și profesorul Jacek Niklinski,  rector al Universității de Medicină din Bialystok, doctor habilitat în științe medicale, care se află într-o vizită de lucru în țara noastră.

 

Comunitatea Universității noastre a fost reprezentată de rectorul Ion Ababii, prorectori, decani, șefi de catedre și ai altor subdiviziuni, profesori universitari ș.a.

 

DSC_3329După ce au prezentat informații despre instituțiile pe care le reprezintă, părțile au discutat și despre direcțiile prioritare de cooperare dintre cele două universități de profil. Ion Ababii, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” a accentuat importanța colaborării cu Universitatea de Medicină din Bialystok, care este o instituție cu prestigiu și are o experiență frumoasă în domeniu, iar schimbul de bune practici este esențial pentru o dezvoltare continuă, în special în ceea ce privește crearea spitalului universitar, implementarea proiectelor comune pentru îmbunătățirea calității instruirii medicale, cât și pentru dezvoltarea activității de cercetare. Academicianul Ababii a mai menționat că oaspeții polonezi vor avea posibilitatea să viziteze mai multe subdiviziuni universitare, cum ar fi: Centrul Stomatologic Universitar, Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, campusul studențesc de la Mălina Mică, precum și clinicile universitare din cadrul Spitalului Clinic Republican și Institutului Oncologic ș.a.

 

DSC_3341La rândul său, rectorul Jacek Niklinski a declarat că este onorat și, cu siguranță, această cooperare va una eficientă și constructivă în vederea creării unor noi direcții de cercetare inovatoare și dezvoltare, și pentru obținerea performanțelor comune și sporirii calității în toate domeniile de activitate. „Sunt convins că acordul semnat va crește prestigiul instituțiilor noastre și va extinde potențialul intelectual și științific”, a conchis Jacek  Niklinski.

 

Rectorul Ion Ababii i-a mulțumit omologului său, subliniind că cele două universități și-au asumat că, începând cu ziua de astăzi, își vor asigura un suport reciproc și de lungă durată în dezvoltarea cooperării educaţionale, ştiinţifice și în domeniul asistenței medicale.

 [nggallery id=399]

 

 

UntitledUniversitatea de Medicină din Bialystok a fost înființată în 1950, iar edificiul acesteia a fost și este un palat Branicki, o clădire din secolul al XIII-lea, cea mai magnifică și valoroasă clădire istorică din Bialystok.

Universitatea este o instituţie de învăţământ superior bine cunoscută printre centrele academice poloneze, care oferă cele mai înalte standarde în instruire și cercetare, aflându-se, anual, printre primele în topul celor 10 instituții de învățământ superior din țară.

 

Corpul profesoral-didactic constituie 741 de cadre didactice, dintre care 129 dețin titlul de profesor, 134 - doctori habilitaţi în ştiinţe medicale și 338 - doctori în științe medicale. Acest raport este cel mai înalt dintre toate universităţile poloneze. În prezent, aproximativ 4.600 de studenţi îşi fac studiile la 14 discipline, dintre care 281 învaţă în limba engleză, în special studenții străini, care provin din Norvegia, Suedia, Canada, Arabia Saudită și SUA.

 

Universitatea dispune de o infrastructură (didactică, de cercetare și clinică) ultramodernă, cum ar fi: Spitalul Clinic Universitar (cu o capacitate de cca 1000 de paturi), Centrul de Medicină Experimentală, Laboratorul de Imagistică Medicală,  Centrul de Cercetare Inovatoare și Centrul European pentru Analiza Bioinformatica, o bibliotecă modernă ș.a.

 

Universitatea publică 2 reviste academice cu factor de impact, înscrise pe lista ISI Master Journal – Inovaţiile în știinţele medicale, evaluat de Ministerul Ştiinţei din Polonia şi Progresele în învăţământul superior în știinţele medicale.

 

În 2011, Universităţii de Medicină din Bialystok i s-au oferit două premii importante de la editura Perspektywy şi ziarul Rzeczpospolita -  pentru meritele sale înalte în domeniul ştiinţelor medicale (fiind pe primul loc) și titlul Kuźnia Kadr, titlu acordat instituțiilor de învățământ superior care formează cei mai buni specialişti.

 

premiu PoloniaÎn iulie 2012 Ministerul Educaţiei al Republicii Poloneze i-a conferit statut de Lider Național Centrului de Cercetare şi Inovare a Universităţii de Medicină din Bialystok (2012-2017), fapt pentru care instituția primește anual 3 milioane de euro pentru dezvoltare continuă.

 

În septembrie 2013, în urma „evaluării parametrice” de către Ministerul Educaţiei al Republicii Poloneze, Facultatea de Farmacie şi Laboratorul de Medicină au obţinut categoria „A+” – drept recunoaștere pentru cea mai bună instituţie de cercetare în domeniul ştiinţelor vieţii. Facultățile de Medicină, Stomatologie, Educaţie Medicală (cu predare în limba engleză) și de Ştiinţe Medicale au obţinut categoria „A”, plasându-se pe primele locuri în clasamentul național. Totodată, în anul 2013,  Universitatea de Medicină din Bialystok a câştigat titlul Podlasie Brand – în semn de recunoaștere a calității.

 

Mai multe informații despre Universitatea de Medicină din Bialystok găsiți pe: http://www.umb.edu.pl/en/index.php

 

 

 Acord de colaborare cu Universitatea de Medicină din Bialystok, Polonia

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii