UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINA SI FARMACIE "NICOLAE TESTIMITEANU" din R.MOLDOVA

 
 

Al IV-lea Congres de Radiologie și Imagistică Medicală din Republica Moldova

luni, 4 iunie 2018

DSC_7003În zilele de 1 și 2 iunie curent, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a găzduit cel mai mare eveniment ştiinţific dedicat radiologiei şi imagisticii medicale din Republica Moldova  - al IV-lea Congres în acest domeniu.

Specialiștii întruniți la acest forum de amploare au discutat cele mai noi soluții de diagnostic și tratament şi au prezentat tehnologiile avansate pentru o calitate înaltă a serviciilor medicale. În cadrul manifestării științifice au fost prezentate rapoarte privind imagistica oncologică, neuroradiologia, imagistica în cardiologie, sistemul urinar şi genital, radiologia intervenţională, medicina nucleară şi altele. Peste 80 la sută dintre comunicări au fost prezentate de către invitații de peste hotare, printre care profesorul Abass Alavi de la Universitatea Pennsylvania din SUA, nominalizat la Premiul Nobel pentru activitatea sa de pionierat în dezvoltarea tomografiei cu emisie de pozitroni și Derchi Lorenzo de la Universitatea Genova din Italia, președintele Societății Europene de Radiologie.

Natalia Rotaru, şef al Catedrei de radiologie şi imagistică a USMF „Nicolae Testemiţanu”, a menţionat că acest forum ştiinţific, cu fiecare ediţie, devine tot mai interesant pentru medicii specialişti din toate domeniile medicinei, prin varietatea temelor abordate. Ca rezultat, în acest an, Societatea Română a Radiologilor şi Imagiştilor a oferit organizatorilor congresului Premiul Mare „Şerban Georgescu” pentru contribuţii majore în dezvoltarea acestui domeniu medical. Totodată, organizația profesională română a oferit drept premiu pentru şapte rezidenţi, raportori în cadrul acestui congres, invitaţii la o școală de vară în domeniul radiologiei şi imagisticii, care va avea loc în luna iulie, la Braşov.

DSC_6999Profesorul Bruno Castle, delegat al societăţii franceze, a invitat trei tineri specialişti, vorbitori de limba franceză, la un curs de instruire în domeniul radiologiei intervenţionale. În acelaşi timp, Societatea Europeană de Radiologie a anunţat că toţi membrii organizației profesionale din Republica Moldova sunt acceptaţi gratis în rândurile celor europeni şi a mai oferit un grant pentru o reducere de 75% la taxa de participare la congresul din 2019.

Al IV-lea Congres de Radiologie și Imagistică Medicală din Republica Moldova a fost organizat de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Societatea Medicilor Imagiști din Republica Moldova și Societatea de Ultrasonografie în Medicina și Biologie din Republica Moldova, Agenţia Universitară a Francofoniei.

La forum au participat 34 de specialiști cu renume din SUA, Franța, Italia, Turcia, România, Ucraina, Belarus, Federația Rusă, Austria, Olanda, Germania și din Republica Moldova.

 


Comentarii