UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINA SI FARMACIE "NICOLAE TESTIMITEANU" din R.MOLDOVA

 
 

Ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova a efectuat o vizită de documentare la USMF „Nicolae Testemițanu”

vineri, 1 februarie 2019

DSC_4623Excelența Sa Zdeněk Krejčí, Ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, a efectuat, în data de 31 ianuarie 2019, o vizită de documentare la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu”. În context, diplomatul ceh a avut o întrevedere cu rectorul Universității și cu alți reprezentanți ai administrației, cu scop de determinare a priorităților de cooperare dintre instituțiile de învățământ superior medical din Cehia și instituția noastră.

Ion Ababii, rectorul  USMF „Nicolae Testemițanu”, a salutat prezenţa înaltului oaspete, accentuând că apreciază acțiunile Republicii Cehia, în contextul schimbărilor geopolitice, şi a subliniat faptul că ţara pe care o reprezintă impresionează prin istoria şi cultura sa seculară.

DSC_4608Academicianul Ababii a specificat: „Suntem conștienți de faptul că trebuie să depunem eforturi majore şi să ne asumăm toată responsabilitatea în promovarea reformelor din sfera medicinei şi a învăţământului medical superior din Republica Moldova, în vederea racordării domeniilor respective la standardele europene”. În acest sens, rectorul şi-a exprimat recunoştinţa pentru deschiderea părţii cehe de a susţine programele de mobilitate academică pentru studenţi şi medici-rezidenţi, organizarea schimbului de experiență și a stagiilor în universități şi clinici din Cehia, oferirea suportului în elaborarea proiectelor spitalelor regionale, implementarea programelor de cercetări ştiinţifice şi transferul de informații și bune practici în implementarea noilor tehnologii în medicină.

DSC_4656La rândul său, Ambasadorul Zdeněk Krejčí a confirmat faptul că Republica Moldova face parte din lista statelor incluse în agenda de colaborare prioritară pentru ţara sa. Totodată, demnitarul ceh a declarat că este în aşteptarea unui plan de propuneri  din partea USMF „Nicolae Testemițanu” şi că va acorda toată susținerea pentru a le transmite structurilor abilitate, de toate nivelurile, din Cehia.

Ulterior, Excelența Sa a avut o întrunire cu un grup de studenţi ai USMF „Nicolae Testemițanu”, care au dialogat cu înaltul oficial, au adresat întrebări şi au primit răspunsuri la ele. De asemenea, ambasadorul a vizitat Clinica Universitară Stomatologică și Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală.


Comentarii