UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINA SI FARMACIE "NICOLAE TESTIMITEANU" din R.MOLDOVA

 
 

Aprecierea rezultatelor științifice ale tinerilor cercetători

luni, 22 octombrie 2018

DSC_0836Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova și-a încheiat manifestările dedicate celei de-a 73-a aniversare de la fondarea instituției. Vineri, 19 octombrie curent, membrii Senatului, cadre științifico-didactice, studenți, medici-rezidenți, studenți-doctoranzi au participat la ședința de bilanț, unde cei mai buni tineri cercetători au fost menționați cu diplome pentru succese remarcabile în activitatea științifică.

Olga Cernețchi, prorector pentru asigurarea calităţii şi integrării în învăţământ a USMF „Nicolae Testemițanu”, a menționat că învăţământul universitar trebuie să îmbine activitatea de cercetare cu cea didactică de rang academic, primul având misiunea de a produce și de a aduna rezultatele cercetărilor şi, totodată, de a stimula continuitatea acestui proces.

Profesorul universitar Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitatea științifică, a făcut o totalizare a activității științifice pentru anul universitar 2017-2018, subliniind că în Universitate se implementează 25 de proiecte internaționale, cu 9 mai multe decât în anul precedent, și a îndemnat cercetătorii tineri să participe, în special cei care cunosc limba engleză.

DSC_0806Referindu-se la activitatea inovațională, prorectorul a subliniat că în acest an au fost înregistrate 45 de inovații, au fost obținute 18 certificate cu drept de autor și 18 brevete de invenții. Rezultatele cercetătorilor științifice au fost prezentate la expoziții specializate și târguri internaționale, unde au fost apreciate cu 60 de medalii, dintre care 42 de aur, 15 de argint și bronz, diverse distincții speciale, trofee și diplome de excelență.

Un sentiment de optimism oferă și faptul că s-a mărit numărul de articole internaționale la 290, inclusiv 15 articole științifice în baza de date SCOPUS, 25 electronice și 34 cu factor de impact. Menționăm că articolele publicate în revistele internaționale sporesc vizibilitatea rezultatelor științifice și contribuie la sporirea imaginii Universității, având un impact major și în evaluarea ratingului instituției în clasamentul internațional al instituțiilor de învățământ.

Instruirea prin doctorat, de asemenea, înregistrează o tendință pozitivă. Avem 256 de studenți-doctoranzi – un potențial uman extraordinar pentru viitorul cadru didactic și științific al Universității.

DSC_0870Referindu-se la ediția curentă a Conferinței științifice anuale, prorectorul a informat că lucrările s-au desfășurat în 23 de secții și în cadrul unui Simpozion Național privind actualitățile în cardiologie. În total, la manifestarea științifică au participat 2794 de persoane, cu 549 mai puțini decât anul trecut. Pe de altă parte, prorectorul a apreciat, participarea studenților la manifestările științifice. „Tinerii colegi au prezentat comunicări orale și postere prin care au abordat subiecte interesante și actuale, demonstrând competență și inițiativă bună”, a precizat profesorul Rojnoveanu.

În baza lucrărilor prezentate la conferință va fi publicată o culegere de rezumate științifice pentru studenți, medici rezidenți și tineri cercetători fără grad științific. Deținătorii diplomelor de gradul I-III  au fost apreciați și cu premii bănești.

Menționăm că, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova a desfășurat, în perioada 15-19 octombrie 2018, un șir de măsuri culturale și sportive și Conferinţa ştiinţifică anuală, dedicate Zilelor Universităţii.

Mai multe fotografii vedeți aici: https://www.facebook.com/pg/usmf.md/photos/?tab=album&album_id=2038630036189406 

 

 


Comentarii