UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINA SI FARMACIE "NICOLAE TESTIMITEANU" din R.MOLDOVA

 
 

Asistență stomatologică gratuită pentru copii orfani și din familii social-vulnerabile

joi, 3 mai 2018

DSC_4471La Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a devenit deja o tradiție ca, în fiecare primăvară, o echipă de medici și studenți de la Universitatea din Chapel Hill, statul Carolina de Nord, SUA, în colaborare cu profesorii şi mediciniștii de la Facultatea de Stomatologie a instituției noastre să desfășoare o misiune umanitară prin care oferă servicii stomatologice gratuite copiilor din orfelinate și din familii social-vulnerabile din Republica Moldova.

Misiunea s-a desfășurat în data de 2 și 3 mai 2018, la Clinica Universitară Stomatologică a USMF „Nicolae Testemițanu”, unde circa 240 de copii din familii social-vulnerabile şi de la Şcoala de tip-internat pentru copii orfani şi rămaşi fără îngrijirea părinţilor din orașul Strășeni au beneficiat de asistență stomatologică gratuită.

DSC_4467Diana Uncuța, șefa Catedrei de propedeutică stomatologică „Pavel Godoroja”, a menționat că această colaborare are mai multe beneficii: pe lângă faptul că ajută copiii defavorizaţi, acțiunea dată reprezintă și o oportunitate extraordinară pentru studenții și profesorii noștri de a interacționa și de a realiza un schimb de cunoștințe și experiență cu cei din SUA.

Persoanele responsabile de supravegherea copiilor au spus că au rămas impresionate de calmul și responsabilitatea de care dădeau dovadă specialiștii la fiecare procedură.

DSC_4479Misiunea umanitară se înscrie în parteneriatul de colaborare dintre USMF „Nicolae Testemiţanu” și Şcoala Dentară a UCN din Chapel Hill, care durează de peste 18 ani. Din 2010 se acordă asistență stomatologică copiilor orfani și celor din familiile nevoiașe, iar până în prezent de aceste servicii au beneficiat peste 3 000 de persoane. Beneficiarii sunt selectați de către organizațiile neguvernamentale, care sunt în strânsă colaborare cu instituții similare din SUA.

 


Comentarii