Aur pentru USMF „Nicolae Testemiţanu” la Expoziția „Inventica 2017”

Publicat: 05.07.2017

1Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova a fost apreciată cu 22 de medalii de aur, 4 trofee şi 10 diplome de excelenţă la Expoziţia Internaţională de Cercetare, Inovare şi Transfer Tehnologic „Inventica 2017”, ediția a XXI-a. Instituția noastră s-a prezentat la Salon cu cele mai noi metode de diagnostic, tratament şi dispozitive ale cercetătorilor universitari, implementate în practica medicală. Salonul s-a desfășurat în perioada 28-30 iunie 2017 la Iaşi și pe lângă expoziție a inclus și o conferinţă știinţifică. În cadrul salonului s-au reunit universități, institute de cercetare, companii, inventatori  şi persoane interesate de sfera științifică din România şi din străinătate. Expoziția a fost organizată de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” şi Institutul Naţional de Inventică din Iaşi.
11Distincţiile obţinute de cercetătorii noștri au fost înmânate în cadrul mesei rotunde organizată în data de 4 iulie 2017, în comun cu Biblioteca Ştiinţifică Medicală, cu prilejul Zilei Inventatorului şi Raţionalizatorului. La manifestare au participat reprezentanţi de la Agenţia de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) şi de la Uniunea Inventatorilor şi Raţionalizatorilor (UIR) „Inovatorul” din Republica Moldova.

Tudor Jovmir, specialist coordonator, AGEPI, a prezentat un raport despre posibilitatea de brevetare în Republica Moldova și peste hotare, în care a pus accentul pe protecția obiectelor de proprietate intelectuală în străinătate menite să promoveze invenţiile și să atragă investiții pentru continuarea cercetării. De asemenea, s-a discutat despre invențiile de serviciu și ce reprezintă obiectul brevetabil al invenției, gestionarea procedurii de examinare prin dialogul dintre examinator și solicitant ș.a.

12Prezent la manifestare, Vladimir Melnic, vicepreşedintele UIR „Inovatorul” a vorbit despre principalele realizări ale inventatorilor și raționalizatorilor, făcând referință la datele Biroului Național de Statistică în Republica Moldova pentru anii 2015-2016. Tot aici a fost abordată problema calculării efectului economic al invenţiilor şi raţionalizărilor.
La finalul mesei rotunde, inventatorilor le-au fost înmânate distincţiile obţinute în cadrul Salonului Internaţional „Inventica 2017”, Iaşi, iar USMF „Nicolae Testemiţanu” le-a acordat Diplome de Excelenţă pentru performanţe în activitatea inovaţională şi cu prilejul Zilei Inventatorului şi Raţionalizatorului.

 

[nggallery id=576]

Aur pentru USMF „Nicolae Testemiţanu” la Expoziția „Inventica 2017”

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii