UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINA SI FARMACIE "NICOLAE TESTIMITEANU" din R.MOLDOVA

 
 

Bun venit studenților în anul I de studii

joi, 31 august 2017

În data de 31 august 2017, în cadrul unei ceremonii solemne, comunitatea academică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova le-a urat un călduros „bun venit” studenților în anul I de studii. Vizibil emoționați, cei 685 de studenţi au pășit pragul unei noi etape în viața lor, declarând solemn că își vor consacra viața cauzei nobile de a proteja sănătatea omului, vor munci cu pasiune şi dăruire de sine și vor manifesta respect pentru profesia de medic sau farmacist. Totodată, tinerii au promis că vor respecta Carta universitară și vor urma cu demnitate tradițiile glorioase ale instituției noastre.

DSC_9184Festivitatea a fost deschisă de Ion Ababii, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, care a subliniat că pentru comunitatea universitară astăzi este o dublă sărbătoare: celebrarea zilei naționale „Limba noastră” și înscrierea unui nou grup de studenți în marea familie a Alma Mater.  Rectorul le-a vorbit tinerilor despre programele de studii universitare, infrastructură și dotarea tehnică, colaborarea internațională și mobilităţile academice, care le vor asigura studenților o dezvoltare profesională conform standardelor internaționale. „Profesiile de medic și farmacist sunt cele mai nobile şi mai captivante, dar, pentru a le îmbrățișa cu adevărat, aveţi de parcurs un traseu de dezvoltare profesională de durată, care presupune educație pe parcursul întregii vieți. Vă îndemnăm să pășiți cu îndrăzneală, perseverență și responsabilitate pe această cale a cunoașterii, pentru a deveni specialiști de valoare ai sistemului național de sănătate”, a menţionat academicianul Ion Ababii.

DSC_9252Svetlana Hadjiu, conferenţiar universitar, dr. hab. șt. med., Departamentul de Pediatrie, le-a înmânat proaspeților studenți un halat alb și un stetoscop, primele atribute ale viitorilor medici, afirmând: „Profesia de medic este una dintre cele mai vechi și mai importante profesii din lume. Să fii medic e o adevărată măiestrie și artă, înseamnă să muncești mult, zi de zi, începând din sălile de anatomie și până la patul pacientului, să ai multă responsabilitate, să ai multă îndrăzneală, multe cunoștințe, dragoste față de pacienți, capacitatea de comunicare cu aceștia, să fii nobil, pur, curat la suflet și multe alte calități reprezentate de culoarea albă a acestui halat”. De asemenea, tinerii au primit un bisturiu de la profesorul Sergiu Ungureanu, şeful Catedrei de chirurgie nr. 4, care i-a îndemnat să păstreze cu grijă aceste ustensile medicale şi să le transmită generaţiilor viitoare.

DSC_9253Prezentă la eveniment, Valentina Buliga, președintele Comisiei parlamentare Protecție socială, sănătate și familie, s-a declarat mândră și onorată că împărtășește cu studenții emoția primului sunet, pe care l-a auzit și Domnia Sa cu 39 de ani în urmă, dornică și determinată să îmbrățișeze profesia de farmacist. Deputata i-a felicitat că au ales să studieze la USMF „Nicolae Testemițanu”, care, în opinia sa, este cea mai nobilă și mai prestigioasă universitate din Republica Moldova şi un templu de promovare a limbii române, a tradițiilor naționale, a atitudinii și a dragostei față de oameni, de neam și de țară.

Cu un cuvânt de salut a venit și Stela Grigoraș, ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, care și-a amintit că și ea, la rândul ei, a făcut aceiași pași cu mulți ani în urmă, când a ales să studieze la cea mai renumită instituție de învățământ superior din țară. „Stimați profesori, toți cei care au trecut pragul acestei instituții au devenit adevărați profesioniști, salvând vieți și crescând nivelul de dezvoltare a sistemului medical din țara noastră. Fiecare student a găsit în Dumneavoastră nu doar o sursă de cunoștințe, experiență și inspirație, ci și adevărate repere pentru viață. Vă mulțumesc pentru tot efortul pe care îl depuneți zi de zi în formarea și educarea tinerilor generații de medici și farmaciști, adevărați profesioniști atât în țară, cât și peste hotarele ei”, a afirmat ministrul, dând asigurări că instituția pe care o conduce va susține USMF „Nicolae Testemițanu” în toate demersurile ei, împreună contribuind la reformarea, modernizarea și dezvoltarea sistemului național de sănătate.

DSC_9218„Bun venit” le-a urat studenților și Gheorghe Buruiană, președintele Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină, organizație care îi va sprijini pe tot parcursul anilor de studii și îi va promova la cel mai înalt nivel în funcţie de performanțele obținute.

La eveniment au participat membrii comunității universitare, directori de spitale, studenți, părinți și alți oaspeți.

Manifestarea a inclus și un film documentar despre viața și activitatea ilustrului savant și profesor Nicolae Testemițanu, care este comemorat anul acesta prin hotărârea Parlamentului Republicii Moldova, la inițiativa instituției noastre și cu susținerea Ministerului Sănătății.

Menționăm că, în acest an, la USMF „Nicolae Testemiţanu” au fost înmatriculaţi 685 de studenţi, dintre care 460 – la Medicină generală, 78 – la Farmacie, 90 – la Stomatologie, 40 – la Medicina preventivă și 17 – la Optometrie.


Comentarii