UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINA SI FARMACIE "NICOLAE TESTIMITEANU" din R.MOLDOVA

 
 

Cardio Forum 2018

duminică, 14 octombrie 2018

DSC_0350Peste jumătate dintre decesurile din Republica Moldova au loc din cauza afecțiunilor cardiovasculare și complicațiilor provocate de acestea. Despre maladiile cardiovasculare, dar și alte aspecte din acest domeniu s-a discutat în cadrul conferinței interdisciplinare cu participare internațională Cardio Forum 2018 cu genericul Abordare multidisciplinară în practica medicală, care s-a desfășurat în data de 12 și 13 octombrie curent.

Mihail Popovici, preşedintele Asociaţiei Cardiologilor din Moldova a subliniat că la eveniment au participat atât cardiologi și reumatologi, precum şi endocrinologi care abordează problema patologiei cardiovasculare privită prin prisma fiecărei specialităţi. Scopul acestui eveniment a fost de a prezenta și a discuta inovațiile și progresele în diagnosticarea și tratamentul bolilor cardiovasculare, endocrinologice și reumatologice, precum și prevenirea riscului cardiovascular general. Totodată, în cadrul sesiunilor planificate, în aceste două zile, s-au abordat ultimele noutăți ale Ghidurilor Europene în Cardiologie (Ghidurile ESC) și Endocrinologie din anii 2017-2018.

DSC_0334Claudio Borghi, doctor, Departamentul de Medicină Cardiovasculară a Universității de Medicină din Bologna, Italia a menționat că pentru îmbunătățirea calității tratamentelor, Asociația Cardiologilor a scos în tipar noi ediții ale diferitor ghiduri pentru medici, care recomandă folosirea, mai pe larg, a terapiilor combinate pentru tratarea hipertensiunii arteriale. Acest lucru presupune administrarea unei singure pastile, care conține mai multe componente.

Timp de două zile, participanții la forum au abordat subiecte precum:  patologia cardiovasculară și comorbidități; diabetul zaharat și evenimentele cardiovasculare; patologia glandei tiroide și a inimii; hiperuricemia și relevanța pentru bolile cardiovasculare și renale; țintele terapeutice ale bolilor cardiovasculare ș.a. De asemenea, s-a analizat situația actuală privind incidenţa maladiilor cardiovasculare în Republica Moldova, precum și metodele de prevenire a îmbolnăvirilor. În rapoartele prezentate a fost pus accentul pe diagnosticul, tratamentul optimal și prevenirea complicațiilor la pacienții cu mai multe patologii.

DSC_0384La eveniment au participat peste 250 de specialiști: cardiologi, reumatologi, endocrinologi,  medici-interniști din țară și de peste hotare. Invitați speciali au fost cinci profesori universitari de talie internațională: Claudio Borghi, doctor, Departamentul de Medicină Cardiovasculară a Universității de Medicină din Bologna, Italia; Panos Vardas, șeful Departamentului de Cardiologie al Spitalului Universitar din Creta, Grecia; Athanasios Manolis, director, Departamentul de Cardiologie al Spitalului  Asklepeion, Athena, Grecia; Antonio Ceriello, președintele Grupului de studiu D&CVD EASD, Barcelona, Spania și Ralf Dechend, șeful grupului de experți al Centrului Experimental și de Cercetare Clinică, Germania.

Evenimentul a fost organizat de disciplinele de Cardiologie și Reumatologie, Catedra de endocrinologie  ale Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu” în colaborare cu societățile de profil.

 


Comentarii