Concurență acerbă pentru un loc la USMF „Nicolae Testemițanu”

Publicat: 05.08.2014

DSC_2496Toate cele 700 de locuri pentru studii la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au fost completate din prima rundă a admiterii din acest an.  În data de 4 august, Comisia de profil a anunțat rezultatele preliminare ale concursului și a confirmat faptul că atât locurile cu finanțare de la bugetul de stat, cât și cele prin contract au fost acoperite în totalitate.

 

Potrivit lui Sergiu Ciobanu, secretar responsabil al Comisiei de admitere, la concursul din acest an au participat 1519 persoane, dintre care au fost selectate cele 700 pentru locurile disponibile la USMF „Nicolae Testemițanu”.  Nota medie de promovare a concursului pentru deținătorii diplomelor de bacalaureat la Medicină generală a fost 9,06, Stomatologie - 9,61, Farmacie - 9,49 și Sănătate publică - 8,79. Cea mai mare concurență a fost la specialitatea Stomatologie cu 14,5 candidați pentru un loc și la Farmacie cu 14,2 persoane pentru o bursă de studii. La  Medicină generală au concurat 2,9 candidați pentru un loc, iar la Sănătate publică -1,3 persoane.   

 

Și de această dată, similar anilor precedenți, USMF „Nicolae Testemițanu” nu va avea sesiune suplimentară de admitere. Astfel, după prezentarea datelor preliminare, candidații la studii, care nu au depus dosarul în original, au termen până în data de 9 august curent să prezinte actele. Sergiu Ciobanu a mai menționat că în cazul în care unele persoane vor renunța la locul obținut în favoarea altei instituții de învățământ, vor fi invitați pentru admitere următorii din liste, în ordine descrescătoare a mediei de concurs. Ulterior, în data de 13 august, vor fi anunțate rezultatele finale.

 

 Am discutat cu mai mulți tineri și tinere care au venit la Universitate pentru a-și depune dosarul în original. Toți și-au manifestat bucuria și entuziasmul că s-au regăsit în liste ca viitori studenți ai acestei instituții.

 

Ana Caraja, o tânără din Cahul, a spus că, inițial, a depus actele la trei instituții de învățământ superior din țară și din România. A fost acceptată la toate trei, dar ea a decis să rămână la USMF „Nicolae Testemițanu”, deoarece, spune ea, aici se oferă mai multe șanse, oportunități de studii și dezvoltare pentru tineri.

 

Cristian Vârlan, din Bălți,  a prezentat dosarul cu acte în original, pentru că a fost acceptat pentru un loc la contract, specialitatea Medicină generală. În același timp, tânărul așteaptă și rezultatele unui alt concurs la care participă într-una din instituțiile de învățământ din capitală. În cazul în care va obține acolo o bursă, ar putea renunța la locul oferit de Universitatea noastră.

 

Lia Inculeț, din Ialoveni, a promovat concursul la Medicină generală, având nota medie 9,7.  Tânăra, vizibil emoționată, și-a exprimat entuziasmul pentru faptul că a obținut un loc la Universitatea noastră. Ea spune că și-a depus actele doar pentru această specialitate, având marea dorință de a deveni medic și nimic mai mult.

 

Spijavca Elvira din Bălți a menționat că a optat pentru două instituții de învățământ -  Universitatea de Stat „Aleco Russo” din Bălți și USMF „Nicolae Testemițanu”. A fost acceptată de ambele, având nota medie 9,04.  Tânăra, însă, a decis să rămână la instituția din capitală, deoarece visul ei, de când era mică, a fost să devină medic. „Am depus actele și la Universitatea din Bălți, pentru a-mi asigura un alt loc de studii, eventual, dacă nu aș fi fost acceptată la Stomatologie. De obicei, concursul pentru o bursă la această specialitate este destul de acerb, de aceea am luat și o variantă de rezervă”, a spus tânăra.

 

Depunerea actelor pentru participarea la concursul de admitere la USMF „Nicolae Testemițanu” s-a desfășurat în perioada 21 iulie-2 august curent.  

 

[nggallery id=126]

Concurență acerbă pentru un loc la USMF „Nicolae Testemițanu”

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii