UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINA SI FARMACIE "NICOLAE TESTIMITEANU" din R.MOLDOVA

 
 

Conferință națională cu participare internațională în domeniul otorinolaringologiei

vineri, 5 octombrie 2018

DSC_9990Ultimele actualități în domeniul otorinolaringologiei au fost discutate astăzi, 5 octombrie 2018, în cadrul conferinței științifico-practice cu genericul „Noutăți în rinologie”, ediția a II-a. Evenimentul a fost organizat de Catedra de otorinolaringologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Asociația medicilor otorinolaringologi din Republica Moldova.

În cuvântul său de deschidere, profesorul universitar Olga Cerneţchi, prorector pentru asigurarea calităţii şi integrării în învăţământ, a declarat că „tot ce ține de maladiile din domeniul otorinolaringologiei marchează, vizibil, viața pacienților, de aceea, folosirea noilor metode oportune de diagnostic și tratament sunt foarte importante”.

DSC_9968Tot aici, prorectorul a menționat că modernizarea secțiilor ORL din țara noastră nu ar fi fost posibilă fără colaborarea și ajutorul, necondiționat, al instituțiilor medicale din Italia, România, Germania, Canada, Polonia, Cehia, Rusia, Belarus ș.a., prin schimbul de experiențe, dotarea cu utilaj medical performant, îmbogățirea bibliotecilor cu manuale de specialitate ș.a.

În numele administrației Universității și a rectorului Ion Ababii, prorectorul  Olga Cernețchi a adus sincere mulțumiri partenerilor internaționali și naționali și, nu în ultimul rând, cadrelor didactice și specialiștilor ORL care au contribuit la organizarea acestei reuniuni profesionale, dorindu-le mari succese și proiecte grandioase în viitor.

DSC_9974La forum au fost prezenți medici otorinolaringologi cu renume, printre care: dr. Codruț Sarafoleanu, președintele Societății ORL Latina, profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, șef al Departamentului ORL, Spitalul „Sfânta Maria” din București, România; profesorul Disiderio Passali, Școala Medicală din Sienna, Italia; dr. Marco Piemonte, Spitalul universitar „Santa Maria”, Udine, Italia; Luissa M. Bellusi, președinte de onoare al Societății Italiene ORL pediatrică din Italia și Harel Seidenwerg, directorul echipei rețelei pentru sănătate, Germania.

Conferința și-a desfășurat lucrările în cadrul unei sesiuni plenare, unde oreliștii au prezentat rapoarte și comunicări privind maladiile în domeniul otorinolaringologiei: tratamentul angiofibromului nazofaringian – noutăți; abordările vechi și noi către infecția/hipertrofia adenoamigdaliană; avantajele și limitele imunoterapiei sublinguale; tumorile tractului aerodigestiv superior: tehnici reconstructive după demolare versus obiectivele de protecție ale funcției; tratamentul papilomului inversat nazo-sinuzal; limitările diagnostice în rinosinuzitele fungice; tratamentul sindromului obstructiv de apnee în somn – aspecte histologice ș.a.

 

 

 

 

 

 


Comentarii