UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINA SI FARMACIE "NICOLAE TESTIMITEANU" din R.MOLDOVA

 
 

Cursuri de instruire privind metodologia cercetării clinice

duminică, 1 iulie 2018

DSC_7933Cadrele științifico-didactice și științifice de la mai multe catedre ale  Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova au participat la un curs de instruire privind metodologia cercetării clinice.  Acțiunea a fost organizată de instituția noastră în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, România.

Cursul a fost ținut de Doina Azoicăi, profesor universitar la UMF „Grigore T. Popa” din Iași, visiting professor al instituției noastre, care a prezentat primul modul din cele patru ale unui seminar complex de epidemiologie clinică. Ulterior Rețeaua de Epidemiologie Clinică Internațională Francofonă (RECIF) va avea temei pentru acreditarea Unităţii de epidemiologie din Chişinău. „M-a bucurat deschiderea manifestată de către domnul rector Ion Ababii faţă de acest proiect, la care participă și USMF „Nicolae Testemițanu”, iar buna organizare a acțiunii a permis participarea foarte deschisă a cursanţilor”, a menţionat profesorul român.

DSC_7932Larisa Spinei, şefa Catedrei de management şi psihologie, responsabilă de unitatea de epidemiologie la USMF „Nicolae Testemițanu”, a remarcat că participanții la curs sunt pregătiți ca formatori, care ulterior vor instrui alte persoane din instituția noastră. Un alt moment important este că Unitatea de epidemiologie din Chişinău va putea fi acreditată de RECIF.

„Este o oportunitate extraordinară pentru participanți, în primul rând, că instruirile vin din partea unei reţele europene, respectiv predarea este la un nivel înalt şi de calitate, iar faptul că suntem persoane de la diferite catedre ne ajută să abordăm fiecare problemă din punctul de vedere al diferitor specialişti. Pentru Universitate este un aport foarte mare, din motiv că cercetarea ca activitate, alături de educaţie, la moment este una dintre obiectivele de bază”, a menţionat Elena Raevschi, şefa Catedrei de medicină socială şi management sanitar Nicolae Testemiţanu.

Următorul modul al cursului de instruire se va desfășura în perioada  24-28 septembrie 2018, iar formator va fi profesorul Cristian Băicuşi, coordonatorul Unității de epidemiologie clinică din București.

 


Comentarii