donatie echipament UNFPA

Echipament performant pentru formarea deprinderilor practice în screeningul cervical

Publicat: 15.02.2019

donatie echipament UNFPA

Studenţii de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova vor avea mai multe posibilități de a-și dezvolta abilităţile practice în examinarea ginecologică. Acest lucru va fi posibil datorită unui lot de echipament modern sub formă de manechine și simulatoare pentru instruire în domeniul prevenirii cancerului de col uterin. Instrumentarul a fost procurat de către Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie în Republica Moldova (UNFPA), în baza contribuţiei financiare de peste 21.000 USD a Agenţiei de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare a României (RoAid), în cadrul proiectului „Prevenirea cancerului de col uterin 2017”.

Echipamentul a fost transmis, în data de 15 februarie 2019, Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM), precum şi Catedrei de medicină de familie şi catedrelor de Obstetrică şi ginecologie nr. 1 şi nr. 2 din cadrul Universităţii.-2020”.

 

donatie echipament UNFPA

Olga Cernețchi, prim-prorector, prorector pentru activitate didactică, a exprimat recunoştinţă partenerilor de dezvoltare, în numele administraţiei USMF „Nicolae Testemițanu”, pentru donaţia de manechine și simulatoare, în vederea formării deprinderilor practice de examinare ginecologică, inclusiv pentru prelevarea testului citologic. „În prezent, dispunem de mulaje similare pentru instruire, dar noul echipament este cu mult mai performant şi va fi de real folos atât în procesul de instruire a studenţilor, cât şi la perfecţionarea continuă a cadrelor medicale”, a subliniat profesorul.

Potrivit lui Andrei Romancenco, directorul CUSIM,  „aceste manechine sunt foarte necesare, pentru că printre abilităţile pe care le formăm studenţilor se numără şi  instruirea privind screeningul cervical, iar mulajele și simulatoarele oferă posibilitatea de antrenare a viitorilor medici în examinarea ginecologică, prelevarea testului Papanicolau şi, ca rezultat, vom obține, cu siguranță, perfecționarea competenţelor lor profesionale și îmbunătăţirea serviciilor acordate în domeniul sănătăţii reproductive. Acest instrumentar de ultimă generație va completa colecția existentă și va spori, cu siguranță, calitatea instruirii”, a menționat Andrei Romancenco.

„În calitate de partener al UNFPA Moldova în acest proiect, avem o satisfacție deosebită să vedem rezultatele concrete ale contribuției noastre, de care sperăm să beneficieze cât mai multe femei. Acest proiect este parte a angajamentului pe care România îl are în cooperarea pentru dezvoltare cu Republica Moldova, în diverse sectoare, inclusiv în facilitarea accesului la servicii de sănătate de calitate”, a declarat Cătălin Harnagea, directorul general RoAid.

donatie echipament UNFPA

La rândul său, Rita Columbia, reprezentanta UNFPA Moldova, a menționat că  „sprijinul oferit de RoAid complementează eforturile naționale de prevenire a cancerului de col uterin, ce urmăresc îmbunătățirea accesului și calității serviciilor de screening cervical și de informare a populației, și suntem recunoscători partenerilor din România pentru că susțin cauza noastră”.

De donații de echipament au beneficiat și Centrul de Excelenţă în Medicină şi Farmacie „Raisa Pacalo”, Centrul de Educaţie Medicală Continuă a Personalului Medical şi Farmaceutic cu Studii Medii, precum şi colegiile de medicină și farmacie din Bălți, Ungheni, Orhei și Cahul.

Proiectul „Prevenirea cancerului de col uterin 2017-2020” este realizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale cu sprijinul UNFPA și al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, în parteneriat cu Asociația Internațională pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin și RoAid, având scopul de a reduce cazurile de îmbolnăviri și rata mortalităţii provocate de această maladie. Anual, în țara noastră se înregistrează circa 160 de cazuri de deces printre femei.

donatie echipament UNFPA
donatie echipament UNFPA
donatie echipament UNFPA
donatie echipament UNFPA
donatie echipament UNFPA
donatie echipament UNFPA
donatie echipament UNFPA
donatie echipament UNFPA
usmf
donaţie
manechine
cancer de col uterin
UNFPA
RoAid

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii