Experiența norvegiană privind dezvoltarea unui spital universitar la USMF „Nicolae Testemițanu”

Publicat: 02.02.2017

DSC_0284O echipă de experți de la Spitalul Universitar din Akershus (AHUS), Norvegia, au vizitat în data de 1 februarie curent Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. În cadrul unei întruniri cu rectorul și prorectorii USMF „Nicolae Testemițanu”, delegația norvegiană reprezentată de Rune Pedersen, expert, Ministerul Norvegian al Sănătății, Andreas Moan, expert în cadrul Autorității Regionale de Sănătate Sud-Est a Norvegiei, Tone Ikdahl, vicedirector AHUS, a împărtășit experiența lor privind fondarea și dezvoltarea Spitalului Universitar din Akershus.

 

Pentru instituția noastră acesta este un deziderat asupra căruia se muncește de mai bine de doi ani de zile. În acest context, Ion Ababii, rectorul Universității le-a descris oaspeților viziunea sa referitor la dezvoltarea unui spital universitar la cel mai înalt nivel, atât în ceea ce privește structura, dotarea, resursele umane cât și serviciile pe care le va oferi. Rectorul a menționat că toate reformele care se întreprind astăzi în sistemul național de sănătate sunt realizate cu suportul și consultanța organismelor internaționale, cum ar fi Banca Mondială, Organizația Mondială a Sănătății, fapt ce inspiră încredere și  în implementarea unui proiect privind crearea unui spital universitar.  

 

DSC_0281Vicedirectorul AHUS, Tone Ikdahl s-a arătat interesată de această idee și a dat asigurări că va sprijini Universitatea noastră în acest demers, mai ales că au deja experiență în dezvoltarea unui asemenea proiect de la zero.

 

Pentru prima dată în Republica Moldova, Rune Pedersen, reprezentantul Ministerului Norvegian al Sănătății, a menționat că proiectul moldo-norvegian este axat pe mai multe reforme, printre care se pot număra reformele spitalicești, unde a fost introdusă o nouă direcție chirurgia de o zi, implementată în câteva spitale din RM. Expertul a accentuat faptul că instituțiile de învățământ superior medical din Norvegia nu se subordonează Ministerului Sănătății, iar în ceea ce privește crearea unui spital universitar la Universitatea noastră, întreaga echipă norvegiană este deschisă pentru a oferi suportul necesar.

 

Vizita oaspeților se înscrie într-un șir de acțiuni dezvoltate în cadrul Memorandumului inițiat acum doi ani între Republica Moldova și Norvegia. Anul trecut, o delegație de la USMF „Nicolae Testemițanu” a întreprins o vizită în Norvegia, unde s-a familiarizat cu structura și condițiile Spitalului Universitar din Akershus.

 [nggallery id=473]

 

 

 

Experiența norvegiană privind dezvoltarea unui spital universitar  la USMF „Nicolae Testemițanu”

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii