UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINA SI FARMACIE "NICOLAE TESTIMITEANU" din R.MOLDOVA

 
 

Experţi americani în nursing în vizită la USMF „Nicolae Testemițanu”

duminică, 3 iunie 2018

DSC_7027O delegaţie a școlilor americane de nursing a vizitat Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” pentru a constata nivelul de pregătire a instituţiei noastre referitor la inițierea programului Asistență medicală generală, preconizat pentru lansare în anul universitar 2018-2019. Vizita a avut loc în perioada 28 mai – 1 iunie curent, în componenţa: Nancy Hoffart, profesor universitar, Școala de Nursing a Universității din Carolina de Nord în Greensboro și Inez Tuck, decan, Școala de Nursing MGH, Institutul de profesiuni ale sănătății din Boston, Massachusetts.

Experţii au analizat programul de studii şi au stabilit necesitățile instituției noastre pentru desfăşurarea programului de nursing. Totodată, aceştia au vizitat o serie de instituții medicale care vor constitui baze clinice pentru studenți şi au discutat cu administrațiile lor în vederea fortificării capacităților de pregătire a viitorilor asistenți medicali licențiați, precum și cu personalul medical (medici și asistente medicale), pentru a determina contextul formării și a activității practice a viitorilor specialiști.

DSC_7048Prin urmare, experții americani au punctat câteva aspecte importante, precum că pacientul de astăzi este pus în fața unor decizii complexe, legate de tehnici de diagnostic și terapie ale căror implicații prognostice sunt deosebite. În acest context, statutul clasic al asistentei medicale – simplă executantă a unor tehnici dictate și supravegheate de medic – nu mai este compatibil cu realitatea. În funcție de specificul fiecărui domeniu medical, asistenta este pusă în fața unor situații a căror gestionare necesită competență și profesionalism. În consecinţă, educația medicală în această profesie s-a modificat radical, asistenta medicală fiind obligată să deţină cunoștințe solide atât în științele biologice fundamentale, cât și în cele legate de domeniile sociale ale medicinei. Abilitățile de comunicare sunt indispensabile pentru oferirea unor servicii medicale de calitate, precum și sporirea gradului de sănătate a populației.

O parte importantă în vizita delegaţiei a fost întrevederea cu secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlcă, în cadrul căreia s-a constatat că, pentru descentralizarea serviciilor medicale, este important ca asistentele medicale să participe mai mult la managementul echipelor de îngrijiri primare, în luarea deciziilor și să posede abilități și cunoștințe de analiză cost-eficiență. Conform cerințelor actuale ale sistemului medical, este indispensabilă trecerea asistentei medicale generale de la modelul biomedical (tratarea pacientului) la modelul holistic al îngrijirilor.

DSC_6991De asemenea, în această perioadă, experţii americani au organizat doua ateliere de lucru pentru cadrele didactice care vor participa la formarea viitorilor asistenți medicali generali. Aici delegaţii au reiterat misiunile asistentului medical licențiat, și anume: acordarea de servicii medicale sigure, protejarea sănătății populației, desfășurarea activităților de cercetare în domeniul îngrijirilor generale de sănătate, participarea la protejarea mediului ambiant, furnizarea de servicii de îngrijiri de sănătate comunitară, dezvoltarea abilităților de formator pentru a pregăti teoretic și practic alți asistenți medicali ș.a.

În cadrul vizitei la Biblioteca Științifică Medicală, au fost identificate sursele bibliografice care urmează sa fie utilizate în instruire şi a fost elaborată o listă de manuale care vor fi achiziționate în cel mai scurt timp pentru îmbogățirea fondului de carte.

Menționăm că programul de studii Asistență medicală generală a fost elaborat cu suportul consultativ al partenerilor de la Școala de Nursing din Greensboro a Universității din Carolina de Nord și al Asociației Americanw de Nursing.


Comentarii