UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINA SI FARMACIE "NICOLAE TESTIMITEANU" din R.MOLDOVA

 
 

Farmacologii au adus un omagiu profesorului universitar Efim Muhin

sâmbătă, 1 decembrie 2018

DSC_2671

Farmacologii din țara noastră s-au întrunit la o conferință științifică pentru a afla noutățile din domeniu și de a aduce un omagiu profesorului universitar Efim Muhin – personalitate notorie a medicinei autohtone, ilustru farmacolog, care, în acest an, la 28 decembrie curent, ar fi împlinit 100 de ani de la naştere. Manifestarea științifică cu participare internațională „Actualități în farmacologie și farmacologie clinică” a fost organizată de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în parteneriat cu Societatea Farmacologilor din Republica Moldova. 

DSC_2656Profesorul Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitate științifică la USMF „Nicolae Testemițanu”, prezent la deschiderea conferinței, a subliniat că acțiunea se înscrie în șirul evenimentelor consacrate Centenarului Marii Uniri, iar oaspeții notorii din Ucraina și România i-au conferit o semnificație aparte.

Referindu-se la personalitatea profesorului Muhin, prorectorul a subliniat că Domnia Sa a rămas în istoria Institutului de Stat de Medicină din Chișinău ca reprezentant al vechii pături a inteligențimei ruse care și-a consacrat viața, cunoștințele și capacitățile intelectuale în numele prosperării științei medicale. „A fost un savant ilustru, o personalitate cu o cultură vastă, model de devotament și responsabilitate, care s-a dedicat 20 de ani prosperării instituției noastre. Avem obligația să păstrăm cu sfințenie și să dezvoltăm tradițiile medicinei autohtone, tot ce a proiectat și a inițiat marele Efim Muhin și ne revine și misiunea de a educa noi generații de medici în spiritul acelor valori”,  a punctat prorectorul.

DSC_2674Victor Ghicavîi, șeful Catedrei de farmacologie și farmacologie clinică, și-a exprimat convingerea că acest forum profesional va aduce un plus de claritate în domeniul farmacologiei și va continua tradiția de a onora memoria marelui savant și profesor universitar Efim Muhin – fondatorul acestei științe în țara noastră, laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova. În altă ordine de idei, profesorul a adresat felicitări românilor de pretutindeni în contextul Zilei naționale a României, marcată în data de 1 decembrie.

DSC_2668

Nicolae Bacinschi, profesor universitar la Catedra de farmacologie și farmacologie clinică, a vorbit despre viața și activitatea ilustrului savant Efim Muhin, a cărui nume se asociază cu implementarea unor domenii științifice farmacologice importante, a unei școli științifice, fondarea Societății Științifice a Farmacologilor din Republica Moldova și multe altele.

Lucrările conferinței s-au desfășurat în zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie și au abordat realizările farmacologilor autohtoni privind vitaminele utilizate în tratamentul afecțiunilor hepatice al copii, studiile privind farmacoterapia cu antibiotice, problemele de siguranță pentru anumite tipuri de produse farmaceutice ș.a.

 


Comentarii