UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINA SI FARMACIE "NICOLAE TESTIMITEANU" din R.MOLDOVA

 
 

Flashmob – Pretutindeni, vederea e vitală!

joi, 11 octombrie 2018

DSC_0194Cu prilejul Zilei Mondiale a Vederii, studenţii din anul I şi II, de la specialitatea Optometrie, ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au organizat, în data de 11 octombrie 2018, un flashmob cu sloganul „Pretutindeni, vederea e vitală!”. Acţiunea a fost organizată în comun cu Centrul de Reabilitare Medico-Socială pentru Persoanele cu Vedere Slabă Low Vision şi organizaţia neguvernamentală Help Moldova, iar numărul participanţilor la flashmob s-a dublat faţă de anul trecut, când a fost iniţiat pentru prima dată.

Participanţii la flashmob au purtat panglici negre pe ochi și au distribuit trecătorilor baloane colorate și flyere cu mesaje de prevenire a afecţiunilor oculare. Printre acestea se numără: efectuarea controalelor regulate la medicul-oftalmolog, cunoaşterea istoricului bolilor oculare în familie, odihna periodică a ochilor, asigurarea igienei mâinilor şi a lentilelor, alimentaţia sănătoasă, controlul masei corporale şi protecţia ochilor în activităţile cu factor de risc.

DSC_0202Ecaterina Taran, studentă la anul II, a precizat că flashmobul a avut drept scop  promovarea ideii că omul trebuie să aibă grijă de ochii săi. „Este necesar să devină o obişnuinţă de a vizita, minimum o dată în an, medicul-oftalmolog”, a menționat tânăra.

Profesorul Valeriu Cuşnir, şef al Catedrei de oftalmologie şi optometrie a USMF „Nicolae Testemițanu”, a subliniat că,  anul trecut, în programul de studii a fost introdusă specialitatea Optometrie, la iniţiativa medicilor oftalmologi,  cu susţinerea Guvernului Republicii Moldova şi a Guvernului Norvegiei. „Viitorii optometrişti vor fi specialişti în testarea vederii, prescripţia ochelarilor şi a lentilelor de contact, efectuarea screeningului preoperator şi postoperator. În prezent, avem două grupe de studenți, anul I şi II, în număr de 32 de tineri,  care beneficiază de utilaj performant pentru studiile teoretice şi investigaţiile de laborator”, a menționat profesorul Cușnir.

DSC_0188Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova peste 6 mii de persoane sunt afectate de glaucom, iar dintre cele peste 100 de mii de persoane cu diabet zaharat, 25 de mii – au probleme de văz. La nivel mondial, peste 70 de milioane de oameni suferă  de glaucom, iar jumătate dintre ei nu cunosc acest lucru. Peste 60% dintre persoanele cu vederea perfect sănătoasă, după vârsta de 65 de ani fac cataractă, dacă nu se adresează la medic. Se estimează că numărul persoanelor afectate de cataractă va creşte până la 40 de milioane, în anul 2025.

 

 


Comentarii