UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINA SI FARMACIE "NICOLAE TESTIMITEANU" din R.MOLDOVA

 
 

Infecțiile nosocomiale – subiectul Lecturilor de iarnă, ediția 2019

miercuri, 23 ianuarie 2019

DSC_4328Infecțiile nosocomiale (infecțiile postoperatorii) sunt o problemă ce preocupă tot mai mult medicii chirurgi din țara noastră. Acestea persistă nu doar în secțiile chirurgicale vechi, dar și în cele noi, recent amenajate, de aceea riscul dezvoltării unei complicații după o intervenție chirurgicală se menține. Declarația aparține profesorului universitar Vladimir Hotineanu, în deschiderea Lecturilor de iarnă – eveniment științific ce abordează problemele chirurgiei din țara noastră, organizat anual în luna ianuarie. Cea de-a XV-a ediție a evenimentului s-a desfășurat sub genericul Particularităţile moderne ale infecţiei chirurgicale. Metodologie didactică.

DSC_4315„Necesitatea abordării unei astfel de teme de către medicii chirurgi de la orice specialitate medicală este dictată de faptul că atestăm o majorare a cazurilor de infecții nosocomiale și trebuie să întreprindem măsuri pentru a le combate. În fiecare specialitate, fie Chirurgie, fie ORL, fie Oftalmologie sau Rinologie, chiar dacă dispunem de tehnologii moderne minim invazive, oricum nu suntem scutiți de complicații provocate de infecțiile nosocomiale. De aceea, pe parcursul acestor Lecturi vom identifica pașii ce trebuie urmați pentru a asigura un management corect și siguranța pacientului. Mai mult de atât, transplantul de organe a devenit un fapt obişnuit în activitatea noastră chirurgicală, astfel încât problema infecțiilor trebuie să o avem, permanent, în vizor”, a accentuat profesorul Hotineanu.

DSC_4331La deschiderea evenimentului a participat și rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, academicianul Ion Ababii, care a menționat că aceste manifestări științifice au devenit o formă de educație medicală continuă pentru specialiștii în chirurgie. „Lecturile de iarnă reprezintă o frumoasă tradiție de abordare a temelor actuale, de importanță majoră pentru îmbunătățirea asistenței medicale din țară. Aceste subiecte sensibile necesită o elucidare profesionistă și ar fi util să fie continuate de tinerii specialiști, asistenți, conferențiari și profesori universitari”, a declarat profesorul Ababii.

Academiciana Eva Gudumac a pus în discuție aspectele infecțiilor nosocomiale la copii. „Din cauza varietății acestor infecții, înregistrăm multe nașteri premature, iar rata înaltă a mortalităţii la nivel mondial, inclusiv în Republica Moldova, este cauzată, de asemenea, de contactarea unor  infecții postoperatorii”, a remarcat Eva Gudumac.

DSC_4353

Profesorul Evghenii Guțu, președintele Asociației Chirurgilor „Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova, a subliniat că acest gen de instruiri constituie o sarcină importantă pentru toți medicii, inclusiv pentru chirurgi, deoarece medicina evoluează cu pași rapizi și ei trebuie să fie la curent cu toate noutățile din acest domeniu. Referindu-se la subiectul abordat la actuala ediție a Lecturilor, președintele a subliniat că acesta constituie riscul complicațiilor postoperatorii ce generează atât insatisfacția pacientului, cât și a chirurgului, în egală măsură.

DSC_4337Lecturile de iarnă 2019 a reunit peste 400 de chirurgi din toată ţara, din domeniile: pediatrie, oncologie, urologie, oftalmologie, otorinolaringologie, cardiologie, neurochirurgie şi traumatologie. Evenimentul a fost organizat de catedrele de Chirurgie nr. 1 şi nr. 2, în colaborare cu Asociaţia Chirurgilor „Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova.

 


Comentarii