Mediciniștii francofoni despre medicina de ieri și de mâine

Publicat: 27.11.2015

DSC_1071Marea dorință de a fi medic îi unește pe tinerii de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” și îi face să studieze și să împartă impresii despre viitoarea lor profesie și în alte limbi decât cea maternă.  Astfel, mediciniștii din anul II și V de studiu, care fac parte din filiera francofonă, au participat miercuri, 25 noiembrie, la un atelier de lucru, organizat în incinta Centrului de Reușită Universitară, cu susținerea Agenției Universitare a Francofoniei (AUF). Subiectul dezbătut a fost ”Medicina de ieri și medicina de azi: perspective de dezvoltare”, care le-a permis tinerilor să-și împărtășească cunoștințele despre medicină, în special aspectele ei practice. Seminarul s-a desfășurat în limba franceză și a fost moderat de Adela Stamati, conferențiar universitar la Departamentul Pediatrie și Olesea Simion, responsabil de proiecte în cadrul Filierii AUF din Chișinău.

 

Conferențiarul universitar Adela Stamati a menționat că pentru a ne menține în spațiul francofon avem nevoie de multă comunicare și în primul rând să ne cunoaștem. ”Noi, ca profesori, tindem să unim generațiile din ziua de astăzi. Astfel, această masă rotundă a avut drept scop crearea unui dialog constructiv între generațiile de mediciniști - pentru că studenții anului II și anului V au diferite viziuni referitoare la viitoarea lor profesie”.

 

DSC_1065”Este foarte interesant să lucrăm cu colegii noștri mai mari de la care am învățat să nu ne pierdem speranța pentru viitor. Medicina este o specialitate foarte grea, dar cred că se merită. Fiecare din noi care a ajuns până aici a avut o vocație puternică care ne-a determinat să alegem această profesie” ne-a împărtășit Victoria Hîrjău, studentă în anul II, Medicină generală.

 

Eugeniu Mîndrigan, student în anul V la aceeași specialitate, vede în termeni optimiști dezvoltarea medicinei în Republica Moldova. ”Viitorul medicinei nu este atât de sumbru, atât timp cât avem în spate niște profesori, tutori, care ne donează în fiecare zi energia, speranțele, forțele lor pentru a vedea și a schimba lucrurile spre bine. Consider că viitorul medicinei în țara noastră va fi unul frumos. Fiecare dintre noi este dator să facă această schimbare și să aducem tot ce e mai bun, mai inovativ”. Tânărul este convins că prin intermediul tehnologiilor, a metodelor moderne de tratament, putem aduce Europa aici, acasă.

 

În cadrul atelierului, mediciniștii au discutat despre istoria, prezentul și viitorul medicinei din Republica Moldova comparativ cu alte state, mai dezvoltate. Tinerii s-au inspirat din istoriile de succes ale altor țări, din stagiile efectuate peste hotare, precum și din activitatea științifică și extrauniversitară la care participă.  


[nggallery id=300]

Mediciniștii francofoni despre medicina de ieri și de mâine

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii