UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINA SI FARMACIE "NICOLAE TESTIMITEANU" din R.MOLDOVA

 
 

Mediciniştii promovează consumul alimentelor de calitate

joi, 29 noiembrie 2018

DSC_2502Influența calității produselor alimentare asupra sănătății a fost genericul unui atelier de lucru organizat de Centrul de Reușită Universitară (CRU) şi Catedra de igienă generală a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemitanu”, cu susţinerea Agenției Universitare a Francofoniei (AUF). Activitatea s-a desfășurat în data de 28 noiembrie 2018, în limba franceză.

Ina Pogonea, prodecan la Facultatea de Medicină nr. 1, conferenţiar universitar, a remarcat că tema este actuală, deoarece, în conformitate cu principiile biologiei, „fiecare produs consumat pătrunde în celule şi, în acest mod, ne transformăm în ceea ce mâncăm. Sănătatea noastră depinde direct de faptul cum ne alimentăm, secolul XXI fiind timpul marilor transformări, dar şi al modificărilor genetice în produsele alimentare”, a accentuat prodecanul.

DSC_2489Elena Ciobanu, conferenţiar universitar la Catedra de igienă generală, a specificat că atelierul a avut drept obiectiv principal schimbul de informații și păreri cu privire la calitatea produselor alimentare, alimentația corectă și sănătoasă, în special, la tineri. Astfel, studenţii au venit în faţa audienţei cu prezentări şi experimente practice în vederea depistării falsificatorilor şi aprecierii calităţii laptelui.

Ala David, responsabilul de la Centrul de Reușită Universitară, USMF „Nicolae Testemițanu”, a afirmat că, anual, începând cu 2013, sunt organizate multiple activităţi pentru studenţi şi profesori integraţi în procesul de studii din grupele francofone. La workshop au participat studenți, profesori şi responsabili din cadrul filierelor francofone USMF „Nicolae Testemițanu”, precum şi ale Universității Tehnice din Moldova, instituţie – parteneră în proiect.

DSC_2515„Activităţile respective fac parte din campania de informare și sensibilizare privind importanța alimentației corecte, inițiată de Polul de Excelență, Sanătate, Nutriție și Securitate Alimentară, cu sprijinul Agenției Universitare a Francofoniei”, a spus Vladimir Plaiu, asistent şi referent al AUF de la Chișinău.

Agenția Universitară a Francofoniei este o asociație internațională ce reunește 845 de instituții de învățământ superior și de cercetare, provenind din 111 țări, de pe cinci continente.

 


Comentarii