Nicolae Testemițanu - omagiat la Soroca

Publicat: 12.12.2017

Ultima lecție publică din acest an dedicată Anului Nicolae Testemițanu s-a desfășurat la Spitalul Raional Soroca „A. Prisacari”, în data de 8 decembrie, adunând, în Sala de conferințe a instituției, cadrele medicale ale acesteia, cât și pe cele care activează în Policlinica orășenească.

20171208_155905Moderatorul evenimentului Tudor Grejdean, profesor universitar la Catedra de medicină socială și management sanitar Nicolae Testemițanu, a menționat că „amintirile oferă puține chipuri care să posede atâtea nobile trăsături de caracter: o minte ageră, putere colosală de muncă, voință de fier și patriotism. Nicolae Testemițanu și-a iubit baștina și purta un profund respect pentru părinți, rude și consăteni. Era strâns legat de locurile natale, le vizita des și dădea mereu o mână de ajutor oamenilor. Putea fi numit un ambasador al acestei comunități rurale, iar sufletul, viața și toate faptele sale pot fi considerate un izvor cu apă tămăduitoare. Întotdeauna le spunea celor care mergeau să studieze peste hotare să nu uite de cei care umblă desculți și cu picioarele crăpate, de cei care i-au hrănit și datorită cărora au posibilitatea să studieze. Nicolae Testemițanu este o lacrimă a poporului și un suspin al satului, care zace în fiecare colț de țară pe unde a trecut și pe fiecare pagină pe care a scris-o”, a conchis profesorul Grejdean.

Alexandru Lavric, directorul Muzeului Universității, a afirmat că Nicolae Testemițanu a fost un model - un Om de Stat nu doar în domeniul medicinei, al științei, dar și al culturii noastre naționale, fapt confirmat de prietenii, colegii și ucenicii săi.

20171208_155154Valeriu Petrovici, fost vicedirector al Spitalului Raional Soroca „A. Prisacari” a menționat că, pe când era student la Institutul de Stat de Medicină din Chișinău, în anul 1966, deseori auzea cum Nicolae Testemițanu era criticat și numit naționalist, pentru că punea problemele țării pe primul loc. „Am fost primii care am susținut examenele în limba maternă. Era o adevărată plăcere să mergi la o lecție la care nu trebuia să stai cu dicționarul în mână și să cauți semnificația cuvintelor pe care nu le auzisem niciodată. Nicolae Testemițanu era persoana care se interesa de soarta ta și după ce finalizai studiile, dacă aveam un loc de muncă și de trai. A fost un om extraordinar, care, după ce am plecat la muncă la Vulcănești, a găsit timp să mă telefoneze de cinci ori și să întrebe dacă totul este bine la serviciu, acasă și dacă familia mea s-a integrat”, a relatat Valeriu Petrovici.

Silvia Ciubrei, șefa Departamentului Comunicare și Relații Publice a adus mulțumiri gazdelor în numele Universității, pentru inițiativa și deschiderea de a organiza manifestarea socio-culturală dedicată lui Nicolae Testemițanu, care a oferit prilejul de a valorifica încă o dată tezaurul acestei personalități proeminente din domeniul medicinei autohtone.

Nicolae Testemițanu a fost omul potrivit la locul și timpul potrivit. Au fost timpuri când medicina a avut necesitatea să se dezvolte, iar Domnia Sa a fost persoana care a avut curajul să impună și să implementeze reformele necesare pentru sănătatea populației. El a lăsat un mesaj pentru generația de astăzi: „Patria este mai întâi pragul casei tale, este casa ta, este satul tău, este țara ta. Noi suntem fii de țărani, venim de la sate și avem o mare datorie față de oamenii de la țară care ne cresc pâinea, de aceea prin laptele mamei ne este dat să muncim serios pentru ameliorarea situațiilor din localitățile rurale”.

[nggallery id=658]

 

Nicolae Testemițanu - omagiat la Soroca

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii