O nouă generaţie de medici şi farmacişti au depus Jurământul lui Hippocrate

Publicat: 13.06.2013

DSC_0023Pe data de 12 iunie 2013 a avut loc ceremonia festivă de depunere a Jurământului de Medic şi Farmacist, care este un legământ sacru al lucrătorilor medicali şi farmacişti pentru a onora datoria sfântă de a sta de veghe la sănătatea pacienţilor, indiferent de orice condiţii.

Jurământul reprezintă una dintre marile virtuţi ale profesiei medicale, alături de devotament, dăruire, compasiune, optimism şi generozitate ce ne înnobilează breasla.Depunerea Jurământului este un eveniment emoţionant ce  simbolizează maturitatea, consimţământul şi dorinţa absolvenţilor de a se realiza  în  domeniul  de activitate ales. Totodată acest eveniment marchează un început de cale cu mari  responsabilităţi, dar şi satisfacţii enorme, generate de victoria asupra maladiilor, suferinţei şi morţii.

Evenimentul a fost onorat cu prezenţa dlui Iurie Leancă, Prim-Ministru al Republicii Moldova; dnei Liliana Palihovici, Vicepreşedintele Parlamentului Republicii Moldova; dluiVladimir Hotineanu, Preşedintele Comisiei Parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, profesor universitar, şef catedră Chirurgie nr.2; dlui Andrei Usatâi, Ministrul Sănătăţii al Republicii Moldova, dlui Octavian Grama, Viceministru al Sănătăţii, dlui Jarno Habicht, şeful Biroului Regional OMS; dlui Mircea Buga, directorul general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, dl Eremei Priseajniuc, Consilier principal de stat al Prim-ministrului; dl Gheorghe Ghidirim, Preşedintele Colegiului medicilor, prof. universitar, academician al AŞM, şef catedră Chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi”.

Gazda ceremoniei, rectorul Ion Ababii, a mulţumit oaspeţilor pentru că ne-au acordat onoarea de a împărtăşi această experienţă frumoasă cu viitorii medici şi farmacişti. Dl rector a felicitat călduros tinerii absolvenţi şi le-a dorit multe succese pe parcursul carierei, care nu va fi una deloc uşoară, dar plină de nobleţe.

Cu un cuvânt de felicitare a venit şi Prim-Ministrul Republicii Moldova, dl Iurie Leancă, care a participat pentru prima dată la această ceremonie somptuoasă. Dumnealui a promis rezidenţilor, pe lângă tot sprijinul şi solidaritatea în sistemul public de sănătate, şi o mărire a burselor. Rând pe rând, invitaţii au felicitat promoţia anului 2013, dorindu-le răbdare, perseverenţă, tenacitate, sănătate şi prosperitate în profesia nobilă pe care şi-au ales-o.

Anul acesta au susţinut cu succes examenele de absolvire 877  de tineri şi tinere, inclusiv la facultăţile: Medicină (506 persoane), Stomatologie  (208 persoane),  Farmacie (117 persoane). A fost lansată deja cea de a 4-a promoţie a facultăţii Sănătate publică (46 persoane).

Anul 2013 este semnificativ şi prin cea de a 10-a promoţie de absolvenţi ai grupelor francofone. Prin bursele oferite de Agenţia Universitară a Francofoniei, prin acordurile de colaborare cu Universităţile din Nantes, Angers, Marseille, Montpellier, Bruxelles; şi cu sprijinul Grupului Spitalicesc Sfântul Augustin din Malestroit, beneficiarii acestor burse şi-au efectuat stagiile clinice în Franţa şi în Belgia.

Printre absolvenţii promoţiei anului 2013 sunt şi 111 cetăţeni din 12 ţări. Sperăm să-şi amintească de ţara noastră doar lucruri frumoase şi să poarte cu demnitate şi respect titlul de absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova.

O nouă generaţie de medici şi farmacişti au depus Jurământul lui Hippocrate

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii