UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINA SI FARMACIE "NICOLAE TESTIMITEANU" din R.MOLDOVA

 
 

Oportunități de cercetare în cadrul proiectului „iCREATE”

vineri, 14 septembrie 2018

IMG-20180422-WA0002Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” implementează proiectul internațional „iCREATE: Sporirea capacității de cercetare în Europa de Est”, finanțat de Institutul Național de Sănătate, SUA. Scopul acestuia este de a instrui tineri cercetători din Republica Moldova, România, Armenia și Georgia, pentru a participa la activități de cercetare inovatoare în domeniul prevenției traumatismelor și a violenței. Proiectul a fost iniţiat în anul 2016 şi va dura până în 2021. Pentru fiecare an academic sunt alocate burse în sumă totală de șase mii de dolari.

În anul 2018, patru medici rezidenți de la Catedra de  igienă a USMF „Nicolae Testemițanu” au beneficiat de acest program de mobilitate, pe durata unui semestru, la Școala de Sănătate Publică din oraşul Cluj-Napoca, România.

IMG_20180518_214916_HDRSvetlana Cociu, unul dintre beneficiari, a relatat despre experiența sa în România, menționând că, grație acestui proiect, a reușit să obțină abilități în scrierea de granturi de cercetare și și-a perfecționat abilitățile de comunicare în public. De asemenea, a avut posibilitatea să cunoască tineri din diferite țări, cultura acestora și a comunicat, preponderent, într-o limbă străină. Pe parcursul semestrului, a avut libera alegere a cursurilor, printre cele selectate regăsindu-se: Global Health, Maternal and Child Health, Prevention of Communicable and Non-Communicable diseases, Public health leadership, Introduction to environmental health, Public health law, Principles of public health, Mental Health, Program development in health promotion.

În calitate de mentori au fost profesori cu experiență în domeniu din România, SUA, Danemarca, Bulgaria, Germania, Ungaria. La finalul semestrului, medicii-rezidenţi au obținut 47 de credite, aprecieri pozitive şi  parteneriate de viitor.

scope day 2.2În cadrul aceluiași proiect, alți patru medici-rezidenți au participat la Școala de vară „Prevenirea Violenței și a Traumatismelor”, organizată în perioada 13-19 mai 2018, la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, România. În timpul instruirii, au fost abordate subiecte ce vizează:  prevenirea cazurilor de traumatism, crearea bazelor de date ale traumatismelor și ale cazurilor de violență, îmbunătăţirea legislației în domeniul prevenirii traumatismelor și a violenței. În cadrul școlii de vară au participat masteranzi şi medici-rezidenţi din Georgia, Armenia, România, Moldova și SUA, iar în final participanților li s-au oferit certificate de participare cu un număr de 70 de ore, echivalente cu trei credite transferabile.

Elena Gurghiș, medic-rezident de la specialitatea Igienă, o altă beneficiară a unei burse de cercetare, se află în prezent într-un stagiu de pregătire la Universitatea din Iowa, SUA.

Serghei Cebanu, şeful Catedrei de igienă din cadrul universităţii noastre, a precizat că, la finele anului 2018, la fel, urmează să fie organizate concursuri de selecţie a candidaților pentru anul de studii 2019, în cadrul programelor de mobilitate, înscrierea la școala de vară și acordarea burselor de cercetare.

 

 


Comentarii