UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINA SI FARMACIE "NICOLAE TESTIMITEANU" din R.MOLDOVA

 
 

Peste 200 de voluntari de la USMF „Nicolae Testemiţanu” au participat la o acţiune de donare a sângelui

vineri, 5 octombrie 2018

donatoriStudenţi, rezidenţi şi profesori ai Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova „au dăruit viaţă”, participând activ, în data de 4 octombrie 2018, la acţiunea „Donează sânge. Fii erou!”. Evenimentul, ajuns la cea de-a XIII-a ediție, a fost organizat de către Asociaţia Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină.

Gheorghe Buruiană, preşedintele ASRM, a comunicat că, în cadrul ediţiei curente, au fost mai mulţi voluntari de a dona sânge, comparativ cu evenimentele  anterioare. Astfel, în total, de la cei 225 de donatori au fost colectate 90 de litri de sânge, fapt ce va permite salvarea multor vieţi. Liderul ASRM a exprimat gratitudine tuturor donatorilor pentru prezenţa masivă la această acțiune socială, menţionând că „nu există laude demne de a elogia spiritul de sacrificiu a donatorilor şi voinţa, pe care aceştia au demonstrat-o”.

studenti in rand pentru a donaPe parcursul întregii zile, doritorii au fost așteptați în Aula „Nicolae Eșanu” din Blocul auditorial al USMF „Nicolae Testemițanu”, pentru a li se efectua testele preventive, indicate înainte de prelevarea propriu-zisă a sângelui.  Cei mai activi au fost studenţii anului întâi şi doi, care s-au prezentat în număr de 136 şi, respectiv, 90 de persoane, din numărul total de 283 de persoane înregistrate. În special, o prezenţă activă au avut-o studenţii de la specialitatea Medicină, dar şi cei de la Stomatologie, Farmacie, Medicină preventivă şi Asistenţă medicală generală.

Amintim că acțiunea „Donează sânge. Fii erou” este organizată bianual la USMF „Nicolae Testemițanu”, toamna și primăvara, cu scopul de a suplini rezervele de sânge în țara noastră, de a promova modul de viață sănătos și de a dezvolta spiritul de responsabilitate socială și de solidaritate a viitorilor medici și farmaciști.

 


Comentarii