Profesorul Boris Parii ar fi împlinit … 70 de ani

Publicat: 20.03.2014

 

Boris Parii 084Profesorul, savantul, filosoful Boris Parii a fost Omul care iubea necondiţionat oamenii şi avea o pasiune aparte pentru cercetarea medicamentului. A fost o ființă de o demnitate rară, cumpătată, inteligentă, cu o forță de muncă fără seamăn, având o grijă deosebită pentru cei din jurul lui. Acestea sunt doar câteva dintre calitățile care l-au făcut remarcat pe profesorul Boris Parii de-a lungul vieţii şi activităţii sale. În data de 24 martie curent, ar fi împlinit venerabila vârstă de 70 de ani.

 

În memoria profesorului Boris Parii, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii şi organizaţii de profil farmaceutic au organizat astăzi, 20 martie, Conferinţa ştiinţifico-practică cu genericul „Medicamentul – de la idee la farmacie”. Prima parte a conferinţei a fost dedicată în totalitate amintirilor despre cel care a fost Boris Parii - personalitate marcantă în comunitatea medicală şi farmaceutică din țara noastră.

 

Rectorul Ion Ababii a specificat că această conferinţă este un semn de recunoștință și înaltă apreciere a distinsului savant, talentatului pedagog, excelent manager al sistemului de sănătate și al învățământului superior medical și farmaceutic din ţară - un pilon al medicinei și farmaciei naționale. Pe tot parcursul activității sale, Boris Parii a pledat pentru dezvoltarea științei și producției farmaceutice autohtone și pentru un sistem farmaceutic modern. La inițiativa și insistența sa a fost creat Institutul Național de Farmacie, s-a construit un bloc de laboratoare, s-a modernizat Laboratorul de control al calității medicamentelor. De asemenea, s-a constituit serviciul de autorizare a medicamentelor, au fost aprobate regulile de bună practică în studiul clinic, care au favorizat aplicarea standardelor internaționale de calitate.

 

Vladimir Valica, șef al Catedrei de chimie farmaceutică și toxicologică, a  menționat că Boris Parii este cel care a contribuit cel mai mult la fondarea Centrului științific în domeniul medicamentului - instituție strategică de dezvoltare a domeniului respectiv din țara noastră. Practic a fost condus de dorința de a produce medicamente autohtone, devenind în acest fel un adevărat inventator. A deținut 15 brevete de invenție și a fost premiat cu aur la saloanele de invenții din Elveția, Bruxelles etc. Unul dintre visurile profesorului Parii a fost crearea unui Muzeu al medicamentului în capitală. Spre regret, acest proiect a rămas nerealizat.

 

Mihai Ciocanu, viceministru al sănătății, prezent la manifestarea de comemorare, a menționat că cea mai mare realizare a regretatului savant a fost anume Institutul Național de Farmacie, fapt ce a condus la reglementarea sistemului farmaceutic din țara noastră.

 

Victor Ghicavâi, academician, a ținut să  accentueze că o țară este cunoscută în lume nu doar prin bogățiile sale naturale, dar și prin cele morale, spirituale, științifice și personalitățile sale. Boris Parii se numără printre acele personalități care ne-au dus faima în lume. Datorită abnegației sale profesionale, insistenței și muncii asidue, dar și a harului înnăscut de cercetător, a obținut importante realizări științifice. Pentru toate acestea, profesorul Boris Parii este venerat de cei care l-au cunoscut. A fost un Om de excepţie.

 

A doua parte a conferinţei a continuat cu rapoarte şi comunicări privind noutăţile, problemele și provocările cu care se confruntă sistemul farmaceutic din Republica Moldova.

 

  [nggallery id=76 

Profesorul Boris Parii ar fi împlinit … 70 de ani

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii