UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINA SI FARMACIE "NICOLAE TESTIMITEANU" din R.MOLDOVA

 
 

Profesorul Pineau Pascal în vizită la USMF „Nicolae Testemițanu”

vineri, 1 iunie 2018

DSC_6956În perioada 28-31 mai, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a fost vizitată de profesorul Pineau Pascal, director pe cercetare, Unitatea organizare nucleară și oncogeneză, Institutul Pasteur din Franța.

Profesorul a ţinut prelegeri în domeniul gastroenterologiei, unde a abordat teme precum: biomarkerii carcinomului hepatocelular și hepatita cronică B, agentul delta și carcinomul hepatocelular. La curs au participat circa 200 de studenți și rezidenți francofoni.

Un alt scop al acestei vizite a fost întâlnirea cu administrația USMF „Nicolae Testemițanu”, pentru a pune în discuție subiecte privind colaborarea interinstituțională dintre Institutul Pasteur din Franța și Disciplina de gastroenterologie, Departamentul Medicină Internă a universității noastre.

DSC_6954În cadrul întrevederii au fost propuse obiectivele proiectului-pilot Primary Liver Cancer in Moldova Republic (PriLiHepM) și a fost aprobată prima etapă a acestuia, care constă în analiza retrospectivă a pacienților cu carcinom hepatocelular din Republica Moldova în scopul identificării particularităților evolutive și de diagnostic. În același context, s-a preconizat inițierea mobilității tinerilor cercetători ai universității noastre la Departamentul de Cercetare al Institutului Pasteur pentru obținerea unor deprinderi practice de cercetare. Totodată, au fost discutate metode de sporire a vizibilității cercetărilor și a rezultatelor obținute și s-au identificat unele posibilități de obținere a surselor financiare necesare pentru a implementa proiectul propus.

Profesorul Pineau Pascal a vizitat Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală al USMF „Nicolae Testemițanu” și Laboratorul de inginerie tisulară și culturi celulare.


Comentarii