UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINA SI FARMACIE "NICOLAE TESTIMITEANU" din R.MOLDOVA

 
 

Proiectul de schimb interuniversitar InterDentis

marţi, 4 decembrie 2018

DSC_2711

Un grup de 17 studenţi din mai multe universităţi din România au beneficiat de stagii, în perioada 25-30 noiembrie 2018, la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, în cadrul proiectului de mobilitate „InterDentis – Chişinău. Toamna 2018”. Tinerii au reprezentat facultăţile de medicină dentară din cadrul centrelor universitare din  Iaşi, Cluj, Oradea, Timişoara şi Bucureşti, iar, în data de 30 noiembrie, și-au primit certificatele de participare în proiect.   

 

DSC_2680

Profesorul universitar Sergiu Ciobanu, decanul Facultății de Stomatologie, a specificat, în timpul ceremoniei de decernare a certificatelor, că proiectul, ajuns la cea de-a VII-a ediție, s-a dovedit a fi unul de succes, datorită selecției riguroase a candidaţilor și a oportunităţilor oferite lor de a se încadra în toate activitățile curriculare. Astfel, pe tot parcursul săptămânii, mediciniștii din România au participat la cursuri, au efectuat lucrările practice și s-au implicat în toate activitățile universitare și extracurriculare prestabilite. Actuala ediție s-a remarcat și prin posibilitatea studenților de peste Prut de a participa la două workshopuri – Suturi, condus de Gabriela Motelica, asistent universitar la Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială și implantologie orală „Arsenie Guțan”, și Tehnici moderne de anestezie la copii, moderat de Roman Lupan, asistent universitar la Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică, pedodonție și ortodonție. În acelaşi timp, studenţii români au avut ocazia să viziteze Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală al USMF „Nicolae Testemițanu”.

Olga Solomon, medic-rezident, coordonator InterDentis, a menţionat că la promovarea proiectului a contribuit, de asemenea, Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină. Totodată, la realizarea activităţilor extracurriculare, tinerii din România au fost ghidați de echipa de studenți voluntari de la Facultatea de Stomatologie a universității noastre. 

DSC_2685Beneficiarii programului InterDentis şi-au exprimat recunoştinţa pentru buna organizare a stagiului la USMF „Nicolae Testemiţanu”. Astfel, Dragoș Moraru, student la Facultatea de Medicină Dentară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, consideră că totalitatea cunoștințelor și deprinderilor dobândite la Chişinău îi vor fi de real folos la formarea sa în calitate de specialist în stomatologie, exprimându-și dorința de a participa şi la viitoarele ediţii ale proiectului. Şi Marina Kotov, studentă la Facultatea de Medicină Dentară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din  București, s-a arătat entuziasmată datorită faptului сă a acumulat o experienţă profesională unică la USMF „Nicolae Testemițanu”.

 

DSC_2687InterDentis este un proiect bianual implementat de Facultatea de Stomatologie a universității noastre în comun cu instituțiile de profil din România. Acesta presupune crearea de oportunități pentru mediciniștii USMF „Nicolae Testemițanu” să trăiască viața de student, timp de o săptămână, la una dintre universitățile din România și, viceversa. Anual, în jur de 20 de studenţi moldoveni din cadrul Facultății de Stomatologie beneficiază de acest program.

 

 


Comentarii