UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINA SI FARMACIE "NICOLAE TESTIMITEANU" din R.MOLDOVA

 
 

Renumitul pediatru Victor Ghețeul – comemorat în cadrul unei conferințe științifice

sâmbătă, 27 octombrie 2018

 

DSC_1327Medicii pediatri din Republica Moldova au adus un omagiu profesorului universitar Victor Ghețeul – personalitate notorie a medicinei autohtone, ilustru pediatru, pneumolog, fondator al Catedrei de pediatrie nr. 2 al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie  „Nicolae Testemițanu”, care în acest an ar fi împlinit 90 de ani de la naştere. Cu acest prilej, în data de 26 octombrie 2018, Clinica de Pneumologie din cadrul Departamentului Pediatrie a organizat o conferință ştiinţifico-practică cu participare internațională Maladii ale sistemului bronhopulmonar la copii: factori de risc, etiopatogenie, diagnostic şi terapii contemporane.

Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitatea științifică la USMF „Nicolae Testemițanu”, a menţionat că, pe lângă comemorarea ilustrului medic pediatru Victor Ghețeul, evenimentul marchează și Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare, proclamată și stabilită de UNESCO la 10 noiembrie – sărbătoarea profesională a lucrătorilor din sfera științei și inovării.

DSC_1313În altă ordine de idei, profesorul Rojnoveanu a afirmat că astfel de întruniri sunt productive și eficiente, facilitând transferul de cunoștințe și bune practici. „Forumul va oferi posibilitatea de a prelua experienţele bune între colegi din diferite școli de specialitate, de a discuta asupra diverselor abordări în tratamentul pacienţilor cu maladii bronhopulmonare și colaborare între echipe. În același timp, participarea specialiștilor din România și Rusia presupune dezvoltarea parteneriatelor între Republica Moldova și țările europene pe plan medical, cultural şi ştiinţific”, a subliniat prorectorul.

Profesorul universitar Svetlana Șciuca, Departamentul Pediatrie a USMF „Nicolae Testemițanu”, a comunicat audienței datele cele mai importante din viața și activitatea mesagerului și pilonului pediatriei autohtone, Victor Ghețeul – un Om de o intelectualitate și o carismă enormă de medic.

DSC_1335„Am fost o norocoasă să fiu discipolul regretatului profesor, de la care am învățat și am preluat bune practici din domeniul pediatriei şi a activităţii de cercetare, dar și lucruri utile pentru viață”, a menționat discipolul Svetlana Șciuca.

În opinia lui Valentin Țurea, profesor universitar la Departamentul Pediatrie, Victor Ghețeul a fost cea mai influentă persoană atât în calitatea  sa de medic, cât și în viața personală, perioada de aur a pediatriei din Republica Moldova a fost anume cea când a activat Victor Ghețeul și colegii săi, formând o comunitate pediatrică absolut deosebită de profesioniști – oameni cu atitudini deosebite față de copii și de societate. „La Catedră domnea o atmosferă de activitate extraordinară, iar pe primul loc se afla profesionalismul și responsabilitățile de serviciu”, a precizat profesorul Țurea.

DSC_1353Sergiu Gladun, directorul Institutului Mamei și a Copilului, a subliniat că marele savant și profesor a contribuit la dezvoltarea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, dar și la fondarea instituţiei pe care o administrează. „Fiecare medic, care a făcut stagiu la Catedra de pediatrie, poate fi considerat membru al școlii Victor Ghețeul, unde a reușit să însușească cele mai bune metode de diagnostic și de tratament, precum și norme de comportament cu micii pacienți”.

Conferinţa a reunit un număr mare de participanţi din comunitatea medicală din ţară şi de peste hotare: cadre științifico-didactice, medici-rezidenți, pediatri, medici de familie şi specialişti care activează în domeniul pneumologiei, ftiziopneumologiei, ORL, alergologiei, medicinei interne, chirurgiei pediatrice, sănătății publice  ș.a.

Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul proiectului Organizarea manifestărilor ştiinţifice internaţionale și a fost finanțat de Academia de Științe a Moldovei.

 


Comentarii