Să prevenim răspândirea Ebola

Publicat: 18.09.2014

ebola 1Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” se alătură inițiativei Ministerului Educației de a informa angajații și studenții cu privire la cazurile de febră hemoragică Ebola și potențialele riscuri de contaminare cu această maladie. În acest context, Ion Ababii, rectorul USMF ”Nicolae Testemițanu”, a emis un ordin cu privire la măsurile de profilaxie și organizarea asistenței medicale în caz de febră hemoragică Ebola.

 

Pentru mai multe detalii vedeți:

Ordinul 295-A, din 25.08.2014

 

Conform informaţei Organizaţei Mondiale a Sănătăţii, în luna februarie 2014, în Guineea (Africa de Vest) s-au înregistrat primele cazuri de febră hemoragică Ebola. Ulterior boala s-a răspândit epidemic atât în Guineea, cât şi în Liberia, Sierra-Leone şi Nigeria. Până la moment în aceste ţări au fost depistate 1619 cazuri, inclusiv 891 decese.

Febra hemoragică Ebola este o boală de origine virală, cu evoluţie severă, cu perioada de incubație cuprinsă între 2 și 21 de zile. Boala poate fi transmisă de la animale la om şi de la persoană la persoană prin contact direct sau indirect cu fluidele biologice (sânge, salivă, mase vomitive, urină, materii fecale). Afecțiunea debutează cu manifestări de pneumonie, febră, cefalee, faringită, dureri toracice, tuse, erupţii pe piele, apoi cu hemoragii generalizate, exteriorizate (în materii fecale, mase vomitive, urină).

 

În scopul prevenirii apariţiei şi răspândirii cazurilor de boală se recomandă:

 

  • evitarea călătoriilor în ţările endemice la febra hemoragică Ebola (Guineea, Liberia, Sierra-Leone şi Nigeria), iar celor aflaţi în teritoriile statelor afectate – să urmărească mesajele emise de autorităţile locale și să respecte regulile de conduită şi igienă;

  • adresarea la medicul de familie la întoarcere din călătorie (îndeosebi din ţările afectate de boală) și în caz de apariţie a semnelor de boală (febră, cefalee, faringită, dureri toracice, tuse, erupţii pe piele şi hemoragii);

  • evitarea contactului direct cu posibili bolnavi sau persoane decedate, revenite din zonele afectate;

  • respectarea regulilor de conduită (evitarea contactului direct) şi igienei mâinilor în practicile şi obiceiurile funerare în cazul înmormântării persoanelor decedate (suspecte sau bolnave) cu febră hemoragică Ebola.

 

Pentru instituţiile medicale se recomandă:

  • sporirea vigilenţei lucrătorilor medicali pentru depistarea precoce a posibililor bolnavi, izolarea, spitalizarea şi acordarea asistenţei medicale adecvate;

  • controlul şi supravegherea medicală a persoanelor sosite, inclusiv la studii în Republica Moldova din ţări endemice la febra hemoragică Ebola.




 Să prevenim răspândirea Ebola

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii