Sporirea calităţii serviciilor medicale acordate mamei şi copilului

Publicat: 18.11.2014

DSC_0168Îmbunătăţirea învăţământului medical în vederea sporirii calităţii şi siguranţei serviciilor medicale acordate mamei şi copilului în Republica Moldova, inclusiv la nivelul asistenţei medicale primare în zonele rurale. Acest scop este pe cale să fie atins grație Proiectului “Sprijin acordat Centrului de Simulare din Moldova”, finanțat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare și Cooperare (AEDC), care presupune implementarea unor tehnologii moderne de instruire în urgențele obstetricale, ginecologice, neonatale şi pediatrice.

 

Proiectul, care se află aproape de final, a presupus un suport acordat, timp de doi ani, Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală pentru utilarea Departamentului Mamă și Copil cu echipamente de instruire prin simulare, acordarea de suport în dezvoltarea profesională a cadrelor didactice, precum şi elaborarea programelor de instruire și a suportului metodologic. Despre activitățile realizate, dar și despre problemele întâlnite pe parcurs, a discutat Comitetul de coordonare, care s-a întrunit în ședință vineri, 14 noiembrie, la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”.

 

În cadrul discuțiilor, Olga Cernețchi, prorector pentru asigurarea calităţii şi integrării în învăţământ al USMF ”Nicolae Testemițanu”, a apreciat participarea catedrelor de obstetrică și ginecologie, pediatrie și neonatologie în structurarea acestor module, menționând beneficiile proiectului pentru cadrele didactice de la Universitatea noastră.

 

DSC_0161Rodica Gramma, director, Departamentul Relații Externe și Integrare Europeană al USMF ”Nicolae Testemițanu”, a menționat că, pe perioada implementării proiectului, experții locali din domeniul obstetricii și ginecologiei au identificat lacunele și barierele privind instruirea studenților, rezidenților și medicilor și au elaborat recomandări, ce au fost materializate în  21 de module de instruire prin simulare. Acestea au fost vizate de experți internaționali și urmează a fi implementate în instruirea medicală. În prezent, se lucrează la 6 elaborări metodice, care vor fi publicate până la încheierea proiectului. A fost procurat echipamentul necesar pentru Departamentul Mama și Copilul din cadrul CUSIM, care presupune simulatoare de fidelitate înaltă, inclusiv programe Pacient Virtual.

 

Potrivit lui Valeriu Sava, coordonator de programe, AEDC: ”USMF ”Nicolae Testemițanu” a fost singura instituție publică contractată de Agenția de Dezvoltare și Cooperare a Elveției pentru implementarea acestui proiect”, iar în urma acestei experiențe, Agenția va vedea cum poate conlucra ulterior și cu alte instituții similare. În viitor, Agenția Elvețiană va acorda prioritate proiectelor privind medicina de familie, componenta de boli nontransmisibile, ținând cont de aportul în profilaxia primară și promovarea unui mod de viață sănătos.

 

La şedinţă au mai fost prezenţi: Alexandru Holostenco, şef adjunct, Direcţia Management Personal Medical, Ghenadie Curocichin, reprezentant al Asociaţiei Medicilor de Familie, Stelian Hodorogea, reprezentant al Asociaţiei Obstetricienilor şi Ginecologilor din RM, Victor Şchiopu, vicepreşedinte al Asociaţiei Studenţilor şi Rezidenţilor în Medicină.

 

Proiectul “Sprijin acordat Centrului de Simulare din Moldova”, în valoare de 1,2 milioane de franci elveţieni, se va finaliza în luna aprilie 2015.

 

[nggallery id=184]

 

 

Sporirea calităţii serviciilor medicale acordate mamei şi copilului

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii