Totalizarea rezultatelor Proiectului Tempus - QUAEM

Publicat: 20.05.2016

DSC_9694Au fost desemnate rezultatele obținute în cei patru ani de implementare a  Proiectului Tempus „Asigurarea calității în învățământul superior în Moldova” (QUAEM). În acest sens, în zilele de 19 și 20 mai curent, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” s-a desfășurat conferința de finalizare,  care a întrunit toți membrii consorțiului internațional. La eveniment au participat și reprezentanți de la Ministerul Educației și cel al Sănătății, membri ai Delegației UE în Moldova, prorectori, șefi de departamente și specialiști în asigurarea calității și studenți.  

 

Prezentă la eveniment, Olga Cernețchi, prorector pentru asigurarea calităţii şi integrării în învăţământ al USMF „Nicolae Testemițanu”, a subliniat că scopul participării comune în acest proiect este oferirea serviciilor educaționale de cea mai înaltă calitate. „Dacă dorim să facem parte din spațiul educațional european și să respectăm cerințele Acordului de asociere RM-UE, prin dezideratul care se referă la învățământ - Acces, Calitate, Relevanță - trebuie să depunem eforturi conjugate pentru a atinge aceste scopuri, iar acest proiect vine să întregească eforturile noastre și să ne ajute să atingem obiectivele scontate”, a mai specificat prorectorul.

 

DSC_9759USMF „Nicolae Testemițanu” a avut un rol important în acest proiect, asigurând partea logistică, organizarea tehnică și schimbul de informații între parteneri. În calitate de coordonator local, Universitatea noastră a stabilit parteneriate de încredere între universitățile membre și a asigurat un dialog funcțional între inițiatoarea proiectului - Universitatea din Leipzig, Germania și ceilalți membri ai consorțiumului.

 

În rezultatul implementării proiectului QUAEM, USMF „Nicolae Testemițanu” a beneficiat de asistență și suport în reorganizarea și dotarea cu echipament tehnic modern a Departamentului Didactic, instruirea a șase specialiști și a 12 studenți în domeniul asigurării calității, inclusiv în procesul de evaluare a cunoștințelor.

 

Șeful Departamentului Didactic, Lilian Șaptefrați ne-a declarat că problema calității este una fundamentală în mediul academic, deoarece „niciodată nu trebuie să fii prea satisfăcut de calitate”. Totodată, explicând întregul proces pe care-l parcurge o instituție în obținerea acreditării, Lilian Șaptefrați a menționat că „oficiile universitare de asigurare a calității sunt cele care fac o radiografie a întregii instituții”, fiind ajutate de comunitatea academică, care participă direct în procesul de autoevaluare. Ulterior, oficiile solicită o evaluare a experților din exterior, iar mai apoi se recurge la acreditarea de către organele naționale abilitate.

 

DSC_9776În prezent, USMF „Nicolae Testemițanu” a înaintat Guvernului RM, pentru aprobare, o metodologie de acreditare a programelor de studii și instituționale, iar după ce aceasta va fi publicată în Monitorul oficial, instituția noastră va începe pregătirea pentru acreditarea propriu-zisă.

 

Reamintim că responsabilitatea pentru acreditarea instituțiilor de învățământ din Republica Moldova, inclusiv a programelor de învățământ, revine Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional (ANACIP), care a fost creată în cadrul proiectului QUAEM.

 

Conferința finală a fost organizată de către partenerii de proiect, de comun cu Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Consiliul Rectorilor și Consiliul Național al Organizațiilor Studențești. La finalul evenimentului, ANACIP a semnat un memorandum de colaborare cu Agenția de Asigurare a Calității prin Acreditarea Programelor de Studii (AQAS) din Germania, de la  care va prelua cele mai bune practici în domeniul asigurării calității.

 

DSC_9402Proiectul QUAEM a fost inițiat în anul 2012, având un buget de 939.727,07 EURO. În calitate de parteneri au fost selectate mai multe instituții de învățământ superior din RM, și anume: USMF „Nicolae Testemițanu”, Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat din Cahul „B. P. Hajdeu”, Universitatea de Stat „Aleco Russo” din Bălți.

 

Printre cele mai remarcabile rezultate ale proiectului QUAEM se numără: acreditarea la nivel internațional a patru programe de studii-model de către AQAS; pregătirea pentru acreditare a nouă programe într-un proiect comun al Ministerului Educației și Agenția germană pentru acreditare AQAS; elaborarea unei metodologii comune pentru evaluarea și acreditarea programelor de studii; instruirea în domeniul asigurării calității a unor specialiști și studenți de la 27 de universități din Moldova în cadrul instituțiilor partenere din UE. Totodată, oficiile de asigurare a calității au fost dotate cu echipament, s-au stabilit rețele de specialiști în asigurarea calității la nivel național, au fost fortificate capacitățile Ministerului Educației și ale Ministerului Sănătății în evaluarea și acreditarea programelor de studii, și a fost creat un portal privind asigurarea calității în Moldova.

 

 [nggallery id=371]

Totalizarea rezultatelor Proiectului Tempus - QUAEM

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii