Un nou manual de pediatrie, marca USMF “Nicolae Testemiţanu”

Publicat: 26.01.2015

1La început de an jubiliar, Departamentul Pediatrie din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” a lansat un nou manual de specialitate - Pediatria.

 

Este primul manual de profil, ce include elemente de semiologie îmbinate cu simptomatologia bolilor la copii. ”Manualul este de primă necesitate nu doar pentru studenţi, rezidenţi, cadre profesoral-didactice, ci şi pentru medicii practicieni pediatri şi medicii de familie”, a declarat Maria Smişnoi, referent al cărţii, profesor universitar, Disciplina de medicină internă din cadrul Departamentului Medicina Internă.

 

Ninel Revenco, şef Departament Pediatrie, a menţionat că manualul este rezultatul activităţii unei echipe mari de profesori și specialişti din mai multe domenii ale medicinei şi mai este și ”rezultatul conlucrării între generaţii”.

 

Prezentă la festivitatea de lansare a manualului, Olga Cerneţchi, prorector pentru asigurarea calităţii şi integrării în învăţământ, a afirmat că nu este nimic mai frumos pentru un profesor decât a ţine în mână rezultatul muncii sale. Doamna profesor a asociat editarea cărţii cu naşterea unui copil. “Cei care lucrează alături de copii sunt cele mai fericite persoane de pe pământ”, a mai declarat prorectorul.

 

Svetlana Dogotaru, reprezentant al Fundaţiei “Familia Sturza”, instituție ce a finanțat editarea cărții, a apreciat faptul că manualul este realizat într-un limbaj accesibil atât pentru specialişti, cât şi pentru oamenii simpli, care aşteaptă sau au copii.

 

În cadrul evenimentului au fost acordate diplome de excelenţă pentru contribuţia esenţială şi suportul acordat la editarea acestui manual - omului de afaceri Ion Sturza; profesorului universitar Valentin Ţurea; directorului medical al Institutului Mamei şi Copilului - Ina Palii; directorului Spitalului Clinic Municipal de Copii “Valentin Ignatenco” - Nelea Mătrăgună; directorului Spitalului Clinic Municipal de copii nr. 1 - Ştefan Calancea; directorului Spitalului Municipal de Copii din or. Bălţi - Mariana Neamţu ş.a.

 

Manualul Pediatrie a fost lansat de echipa Departamentului Pediatrie al USMF “Nicolae Testemiţanu”, în colaborare cu Ministerul Sănătății, Institutul Mamei și Copilului și Societatea de Pediatrie din Republica Moldova. Lucrarea este dedicată studenților, medicilor rezidenți, pediatrilor, medicilor de familie, precum și specialiștilor care asigură asistența medicală a copiilor. Acesta este structurat în 9 capitole, conține 626 de pagini și abordează particularitățile anatomo-fiziologice și patologiile copilului la diferite perioade de vârstă.

[nggallery id=207]

 







Un nou manual de pediatrie, marca USMF “Nicolae Testemiţanu”

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii