UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINA SI FARMACIE "NICOLAE TESTIMITEANU" din R.MOLDOVA

 
 

USMF „Nicolae Testemiţanu” îndoliată

marţi, 15 mai 2018

Maloman_FuneralÎn data de 14 mai, la vârsta de 90 de ani, a încetat din viaţă Eugeniu Maloman, profesor universitar, dr. hab. șt. med., Catedra de chirurgie nr. 4 a Universității de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu din Republica Moldova.

Corpul neînsuflețit al profesorului va fi depus astăzi, 15 mai, ora 18:00, la Biserica Duminica Tuturor Sfinților din Cimitirul Central din Chișinău (str. Alexei Mateevici, 11).

Mitingul de doliu va avea loc miercuri, 16 mai, începând cu ora 11:00, în incinta Blocului didactic nr. 1 Leonid Cobâleanschi (str. Nicolae Testemițanu, 27).

Profesorul Eugen Maloman va fi înmormântat la Cimitirul Central din Chișinău (str. Alexei Mateevici, 11).

Eugeniu Maloman a fost un talentat savant și chirurg iscusit, un experimentat pedagog şi manager, care și-a consacrat șase decenii din viață Alma Mater, sistemului național de sănătate și oamenilor suferinzi.  

A fost fondator şi şef al Catedrei de chirurgie spitalicească a Facultăţii de Stomatologie şi Medicină Preventivă (1967–1986) şi al Catedrei de chirurgie a Facultăţii de Perfecţionare a Medicilor (1986–1998); preşedinte al Comisiei de atestare a chirurgilor; preşedinte al Consiliului științific specializat de susţinere a tezelor; consultant principal al Asociaţiei Curativ-sanatoriale a Cancelariei de Stat; vicepreşedinte al Asociaţiei Chirurgilor Nicolae Anestiadi din Republica Moldova; specialist principal în probleme de chirurgie al Ministerului Sănătăţii al RM (peste 20 de ani), membru titular al Academiei de Ştiinţe din New York și membru al Asociaţiei Europene de Chirurgie de Urgenţă.

Profesorul Maloman a contribuit substanțial la dezvoltarea serviciului de chirurgie din țara noastră, la implementarea rezidenţiatului ca formă nouă de instruire medicală postuniversitară la Alma Mater. Pentru activitatea îndelungată și prodigioasă i-au fost conferite titlurile onorifice Savant emerit (1995) și Om Emerit în ştiinţă (2006), Ordinul Gloria muncii (1998) și cu cea mai înaltă distincție de Stat – Ordinul Republicii (2012). În acest an, profesorul Maloman a fost menționat cu Diploma de membru titular al Academiei de Științe Medicale, medalia Dimitrie Cantemir, iar în cadrul Galei premiilor în Sănătate i-a fost conferit Premiul pentru întreaga carieră medicală.

Prin trecerea în eternitate a profesorului Eugeniu Maloman, comunitatea medicală a pierdut un talentat pedagog şi iscusit chirurg, un model al responsabilităţii şi al profesionalismului, şi, nu în ultimul rând, un om excepţional, care s-a remarcat prin inteligență, onestitate, verticalitate, modestie, rafinament, empatie și respect în relațiile cu studenții, colegii, pacienții și cu toți cei care l-au cunoscut.

Universitatea de Stat de Me­­di­cină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” este îndoliată și exprimă condoleanțe și sentimente de profundă compasiune familiei îndu­re­ra­t­e­. Vom păstra vie amintirea profesorului Maloman, un om plin de viață, căruia i-a fost dragă lumea, familia, țara și Alma Mater, care va rămâne un exemplu demn de urmat pentru zeci de generații de medici chirurgi și pentru colegii săi de breaslă.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!  


Comentarii