USMF ”Nicolae Testemițanu” - premiantă la InfoInvent 2015

Publicat: 30.11.2015

DSC_1148Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” a fost premiată cu patru medalii de aur, două de argint și trei de bronz la Expoziția Internațională Specializată ”InfoInvent 2015” pentru inovațiile realizate în acest an de membrii comunității academice. Totodată, Diploma și Premiul AGEPI pentru Cea mai bună invenție creată de un tânăr inventator a ajuns la Olga Macagonova, cercetător științific în cadrul Laboratorului științific de inginerie tisulară și culturi celulare a USMF ”Nicolae Testemițanu”.

 

Prestația instituției noastre la această expoziție a fost apreciată și cu Diploma de Excelență și Medalia de aur cu mențiune specială din partea Universității Tehnice din Cluj-Napoca, sub egida Ministerului Național al Educației și Cercetării Științifice al Academiei de Științe Tehnice și Salonul PRO INVENT 2015 din România. De asemenea, Forumul Inventatorilor din România și Salonul Internațional EUROINVENT au acordat Diplomă și Medalie de aur autorilor Aurelia Spinei și Iurie Spinei pentru ciclul de brevete ”Metodă de prevenire a carierei dentare la copiii cu dizabilități”.

 

În sesiunea de deschidere a expoziției, directorul Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală, Octavian Apostol a mulțumit tuturor organizatorilor și oaspeților pentru participare. ”Prin această platformă încercăm să informăm vizitatorii despre activitatea inovațională din Republica Moldova și din străinătate, să creăm o legătură între mediul de afaceri și mediul de cercetare și să aducem un impuls dezvoltării economice a Republicii Moldova prin activitatea de inovare, care stă la baza dezvoltării durabile a economiei naționale”, a menționat directorul AGEPI.

 

DSC_0981”Acest eveniment are deja niște tradiții frumoase și pe parcursul anilor ne-am convins că multe invenții, care au fost prezentate la expoziție, ulterior, au fost implementate cu succes în practică”, a relatat Ion Tighineanu, prim-vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei. Academicianul a accentuat rolul acestei platforme de comunicare, de schimb de informație și experiență în instruirea și dezvoltarea tinerilor cercetători, astfel încât aceștia să-și promoveze la cel mai înalt nivel munca lor pentru a atrage investitori.

 

La inaugurarea expoziției au fost prezenți și reprezentanți ai Organizației Mondiale pentru Proprietate Intelectuală (OMPI) și cei ai Biroului European pentru Brevete (BEB), care au acordat pentru cercetătorii din Moldova - Medalia de Aur și Trofeul OMPI. Din acest an, cercetătorii din țara noastră au posibilitatea să facă cerere de brevetare la BEB, care anual înregistrează peste 2700 de solicitări pentru eliberarea brevetelor.

 

Expoziția Internațională Specializată ”InfoInvent 2015” s-a desfășurat la MOLDEXPO, în perioada 25-28 noiembrie curent,  și s-a axat mai mult pe inovațiile ce țin de eficiența energetică, spre deosebire de anul trecut când în prim-plan au  fost proiectele din medicină și farmacie.

 

DSC_1151Cele peste 100 de instituții de cercetare participante la eveniment au prezentat juriului internațional peste 400 de lucrări tehnico-științifice, materializate în invenții și produse inovative. Pe lângă expoziții au fost organizate masterclass-uri, mese rotunde, seminare, forumuri științifice, printre care ”Forumul Femeilor Inovatoare și Antreprenoare din Republica Moldova”, ”Istorii de succes ale businessului creativ” ș.a.

 

Menționăm că USMF ”Nicolae Testemițanu” participă la expoziția InfoInvent încă de la prima ediție, din 1995. Lucrările prezentate în acest an le puteți vizualiza aici.

 

[nggallery id=301]

USMF ”Nicolae Testemițanu” - premiantă la InfoInvent 2015

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii