Viorel Prisacari - jubileu de 70 de ani

Publicat: 30.03.2016

DSC_5355Comunitatea academică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a ținut să-i fie aproape profesorului universitar Viorel Prisacari, la frumosul jubileu de 70 de ani, marcat în data de 26 martie curent.

 

Într-un decor festiv, reprezentanții USMF „Nicolae Testemițanu” - rector, prorectori, decani, prodecani, șefi de catedră, cadre profesoral-didactice, studenți, rezidenți, reprezentanții Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), ai Centrului Național de Sănătate Publică și ai Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău, personalități din cultură, membri ai familiei și prieteni au venit să-i spună omagiatului un sincer și călduros „La mulți ani!”.

 

DSC_5348În deschiderea ceremoniei, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, Ion Ababii, a răsfoit câteva pagini din vasta biografie a savantului și a venit cu aprecieri pentru activitatea prodigioasă a profesorului Viorel Prisacari, desfășurată în funcțiile deținute de-a lungul timpului: profesor universitar, prorector pentru activitate ştiinţifică, şef al Catedrei de epidemiologie, membru al Senatului și al Consiliului știinţific al Universității, preşedinte al Societăţii Ştiinţifice a Epidemiologilor şi Microbiologilor din Republica Moldova; epidemiolog principal al Ministerului Sănătății din Republica Moldova; membru al Comisiei Extraordinare Antiepidemice pe lângă Guvernul RM; membru al Comisiei de specialitate în Epidemiologie a Ministerului Sănătății și altele.

 

În numele comunității universitare, academicianul Ababii i-a exprimat profesorului cordiale felicitări, urându-i multă sănătate și energie nesecată, noi realizări în îmbunătăţirea continuă a sănătăţii populației.

 

DSC_5428Gheorghe Duca, președintele AȘM, a vorbit despre omagiat ca despre un ilustru inventator, un eminent savant, un bun epidemiolog. „Despre Viorel Prisacari putem spune că este un bun patriot al științei, al Universității și al Academiei de Științe a Moldovei, și a ajuns învingător în toate, pentru că a avut voință și putere de muncă”, a menționat academicianul. Totodată, profesorul Prisacari a fost decorat cu medalia AȘM „Nicolae Milescu Spătaru”, pentru noile abordări în știință, calitățile de bun organizator a activității de cercetare și formarea tinerilor inventatori.

 

Viorel Prisacari este apreciat nu doar în mediul academic și comunitatea medicală, ci și în satul natal Gașpar din r-nul Edineț. Pentru atitudinea binevoitoare față de consăteni, valorile social-umane promovate, profesorului Prisacari i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare al satului de baștină. Drept amintire a primit o icoană și o carte cu gânduri frumoase din partea acestora.

 

DSC_5826Un moment de suflet pentru omagiat și pentru auditoriu a fost elogiul adus de sora sa, care a împărtășit din viața de familie a profesorului Prisacari, a vorbit despre autoritatea mamei, despre dragostea, stima și onoarea transmise copiilor, precum și despre condițiile grele în care au crescut împreună.  

 

Cuvinte frumoase, poezii, discursuri emoționante, amintiri împărtășite de către cei apropiați, toate acestea au dat o notă distinsă ceremoniei, care s-a finalizat printr-un recital al grupului de lăutari „Ștefan-Vodă”.

 

Profesorul universitar Viorel Prisacari a primit numeroase  medalii, diplome, tablouri și suvenire, care-i vor reaminti de această frumoasă aniversare.

În cadrul evenimentului a fost lansat și un volum jubiliar ”Prisăcar în stupăria vieții”, autori Liviu Belâi și Tudor Țopa. 

Aducem calde felicitări omagiatului, dorindu-i multă sănătate, noi performanțe și bucurii alături de cei dragi!

  [nggallery id=344] 

Viorel Prisacari - jubileu de 70 de ani

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii