UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINA SI FARMACIE "NICOLAE TESTIMITEANU" din R.MOLDOVA

 
 

Vizită de documentare a reprezentanţilor Ministerului Sănătății din Israel la USMF „Nicolae Testemițanu”

miercuri, 7 noiembrie 2018

DSC_1872Profesorul Shaul Yatziv, directorul Departamentului Licențe Medicale Profesionale, și doamna Avital Wiener Aumann, consultant juridic la  Ministerul Sănătății din Israel, au întreprins o vizită de lucru la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova. Scopul vizitei distinșilor funcționari a fost familiarizarea cu activitatea USMF „Nicolae Testemițanu” în contextul formării specialiştilor în medicină din Statul Israel.

 

DSC_1493

În context, a fost prezentată o informație amplă despre structura Universității, evaluarea procesului de studii în pregătirea mediciniștilor străini, programele de studii în baza cărora sunt pregătiți studenții, limbile de instruire, durata studiilor ş.a. De notat că, numeric, studenții din Israel ocupă primul loc la USMF „Nicolae Testemițanu”, fiind urmați de cei din India și SUA.În data de 5 noiembrie 2018, reprezentanţii din Israel s-au întâlnit cu administrația Universității. În acest sens, rectorul Ion Ababii a salutat prezența delegației israeliene, menționând colaborarea fructuoasă dintre Universitate și instituțiile medicale din Israel. De asemenea, rectorul a dispus subdiviziunilor universitare să ofere toată informația solicitată, astfel încât oaspeții să-și poată crea impresii cât mai clare în ceea ce privește pregătirea specialiștilor israelieni în instituția noastră.

DSC_1501 - copieUlterior, delegații din Israel, însoțiți de reprezentanții Universității, s-au deplasat la: catedrele de Anatomie a omului, Histologie, citologie și embriologie, Fiziologia omului și biofizică, Morfopatologie, Clinica Stomatologică Universitară, Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală; Blocul didactic nr. 1 „Leonid Cobâleanschi”, Centrul de evaluare academică, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” (Blocul chirurgical), Clinica Gastroenterologie, Departamentul Pediatrie și Complexul Sportiv Universitar. Vizita a culminat cu întrevederea membrilor delegației cu studenții originari din Israel, care își fac studiile la universitatea noastră.

DSC_1746 - copieProfesorul Shaul Yatziv a concluzionat: „Investiţia într-o şcoală academică precum este USMF „Nicolae Testemițanu” este una de lungă durată, iar roadele ei contribuie la prosperarea întregii societăţi. USMF „Nicolae Testemițanu” reprezintă o școală de calitate, cu infrastructură și staff în conformitate  cu cerințele internaționale, iar reuşita studenților la examenele de licență se atribuie eforturilor personale depuse de fiecare student în parte în procesul educațional, și nu ale instituției. Totodată însă, succesele absolvenților reflectă nu doar imaginea personală, dar și imaginea instituției și a țării. La Universitate studiază un număr mare de cetățeni israelieni, iar așteptările noastre sunt ca pregătirea lor profesională, la reîntoarcerea în țară, să corespundă normelor Statului Israel.” Profesorul a adăugat că „mamele evreice și arabe visează ca odraslele lor să devină doctori sau juriști, de aceea au așteptări mari”.

DSC_1842Profesorul Shaul Yatziv  a venit și cu unele recomandări precum: cerințele și curriculum pentru studenții autohtoni și străini trebuie să rămână identice; este necesară aplicarea unui mecanism de prevenire şi de detectare rapidă a documentelor false, iar promovarea studenților în următorul an de studiu presupune lipsa datoriilor academice. De asemenea, profesorul a mai optat pentru un proces de admitere la studii mai riguros, inclusiv selectarea candidaţilor cu medii înalte, precum și utilizarea testelor psihometrice. De asemenea, oficialul israelian a subliniat importanța colaborării continue în vederea optimizării calității pregătirii profesionale a viitorilor medici.

La final, în data de 6 noiembrie curent, delegaţia din Israel a întreprins o vizită de lucru și la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, precum și la Ministerul Educației și Cercetării.

Mai multe fotografii, vedeți aici: https://www.facebook.com/pg/usmf.md/photos/?tab=album&album_id=2069121059806970

 


Comentarii