Zilele Patologiilor Digestive

Publicat: 31.03.2017

dsc_2206La Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” s-a desfășurat astăzi, 31 martie, conferința științifică cu genericul Zilele Patologiilor Digestive. Aici au fost puse în discuție problemele actuale în patologia inflamatorie și tumorală a tractului digestiv, cu referire la situaţia actuală din Republica Moldova şi la nivel mondial.

 

Bolile digestive sunt afecţiuni răspândite pe larg în rândul populaţiei şi ocupă un loc important în morbiditatea generală. Prin urmare, fiecare patologie digestivă necesită un tratament personalizat, după cum a menţionat Eugen Melnic, şef catedră Morfopatologie: „Noi trebuie să tratăm pacientul, nu boala, astfel, avem nevoie de o abordare particulară a fiecărui pacient în parte. Starea emoţională, psihologică și cea imună prezintă un aspect foarte important în tratarea acestuia”.

 

Un specialist recunoscut în domeniul patologiilor digestive, profesorul Bernhard Stamm de la Spitalul Cantonal din Aarau, Zürich, Elveţia, invitat special al conferinţei - a vorbit despre colita acută şi cronică, care actualmente necesită un studiu profund şi detaliat, deoarece este nevoie de o diferenţiere minuţioasă dintre o banală colită şi cea idiopatică.

 

De asemenea, în cadrul manifestării științifice au fost abordate subiecte ce ţin de patologia stomacului, esofagului, intestinului, ficatului, vezicii biliare şi a pancreasului, asupra cărora experţii au venit cu exemple de diagnostic și tratament. Tot aici s-a subliniat că un factor important în patologiile digestive este cel alimentar, care în asociere cu bacteriile și infecţiile virale creează un mediu potrivit pentru dezvoltarea patologiilor digestive. Totodată, un rol semnificativ în apariţia şi dezvoltarea carcenomului hepatic revine alcoolului.

 

Conferinţa a găzduit mai mulţi invitați speciali, care la rândul lor au prezentat rapoarte privind patologiile digestive: Gabriel Becheanu, profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București, România; Irina Cozea, medic anatomopatolog la Institutul Național de Patologie „Victor Babeș”, București; Valentin Enache, medic anatomopatolog, București; și Vitalie Țîrbu, medic anatomopatolog la Institutul Oncologic din Chișinău.

 

Menţionăm că manifestarea a fost organizată de Catedra de morfopatologie și cea de Histologie, citologie și embriologie a USMF „Nicolae Testemiţanu”, cu suportul Societății Naționale de Patologie din Republica Moldova, în incinta Blocului didactic nr. 1 Leonid Cobâleanschi

 

 [nggallery id=508]

Zilele Patologiilor Digestive

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii