UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINA SI FARMACIE "NICOLAE TESTIMITEANU" din R.MOLDOVA

 
 

Ziua Institutului Clinic Fundeni la Chişinău

luni, 26 noiembrie 2018

IMG_8241Disciplina de gastroenterologie din cadrul Departamentului Medicină Internă în comun cu Laboratorul de gastroenterologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au organizat, în data de 23 noiembrie curent, Conferința științifică cu genericul Ziua Institutului Clinic Fundeni la Chişinău.

Manifestarea a întrunit peste 80 de participanţi şi a fost deschisă de Eugen Tcaciuc, șeful Disciplinei de gastroenterologie, care a menţionat importanţa acestui eveniment, realizat în favoarea fortificării relațiilor de cooperare între centrele de gastroenterologie de la Chișinău și cel din cadrul Institutului Clinic Fundeni – bine cunoscut prin echipament performant, specialiști calificați, bibliotecă bogată de specialitate. „Participând, deseori, la evenimentele științifice organizate la Institutul Clinic Fundeni, am evoluat datorită lecțiilor și prezentărilor ţinute de profesorii de peste Prut și ne dorim să atingem performanțele lor”, a adăugat conferențiarul Tcaciuc.

IMG_8255Delegații Institutului Clinic Fundeni din București, profesorul universitar Mircea Diculescu și conferenţiarii Mircea Mănuc şi Vlad Braşoveanu s-au arătat mulțumiți de intenția colegilor de la Chișinău și dispuși să-și împărtășească din experiența construită de-a lungul timpului. „Pentru a proteja populația de maladiile gastroenterologice, trebuie să conlucrăm împreună – cadrele instituțiilor regionale, medicii gastroenterologi, interniști și chirurgi trebuie să cooperăm pentru a elucida cazurile complexe de îmbolnăviri. Astfel, vom trata orice pacient ca fiind cel mai important şi ne vom canaliza energia pentru a preveni, a diagnostica, a trata și a oferi îngrijiri medicale la standarde internaţionale, îmbunătățind calitatea vieţii pacienţilor noştri”, a adăugat profesorul Diculescu.

IMG_8238În virtutea relaţiilor de durată stabilite între instituții, experții români au dat asigurări că vor acorda sprijin în vederea conlucrării prin schimb de experiență între cadrele profesoral-didactice, prin programe de mobilitate pentru studenți și rezidenți, astfel încât conexiunile să devină tot mai consolidate și să fie validate prin colaborări profesionale, ce vor asigura progresul instituțiilor.

La conferință au participat medici gastroenterologi, hepatologi şi internişti din țară, care au discutat aspecte privind transplantul hepatic în România și Republica Moldova, actualităţi în diagnosticul şi tratamentul modern al patologiilor tractului digestiv şi ale ficatului, hepatoprotectoarele de origine naturistă în practica gastroenterologului etc.

IMG_8268Menționăm că Centrul de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Centrului  Clinic de Boli Digestive și Transplant Hepatic Fundeni este un centru medical terțiar de diagnostic și tratament al afecțiunilor digestive, un centru cu tradiție în învățământul universitar și postuniversitar de gastroenterologie. Este cel mai vechi centru din România dedicat exclusiv studiului și îngrijirii afecțiunilor tubului digestiv, ficatului, căilor biliare și pancreasului, în cadrul căruia activează cei mai buni specialiști de profil.


Comentarii