Ziua mondială fără tutun la USMF „Nicolae Testemițanu”

Publicat: 31.05.2016

DSC_0905Astăzi, 31 mai, marcăm Ziua mondială fără tutun. În acest context, studenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au organizat un flashmob prin care au afirmat ferm: Noi împotriva tutunului! Astfel, peste 70 de tineri s-au aliniat în forma simbolului „Fumatul interzis!” pentru a sensibiliza populația cu privire la efectele nocive ale fumului de țigară asupra organismului uman.

 

Acțiunea, organizată de Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină, s-a desfășurat în fața Spitalului Clinic Republican (SCR) și a impresionat zeci de trecători. Printre ei se numără și Ludmila Ciumac din r-nul Rîșcani, care a apreciat gestul mediciniștilor. Femeia s-a arătat mândră că în familia ei nu este niciun fumător și-i încurajează pe fumători să renunțe la tutun.

 

La eveniment a asistat și Nicolae Sârbu, șeful Serviciului antiincendiar al SCR care ne-a declarat că a fost împotriva fumatului dintotdeauna. „Pe lângă faptul că acest viciu afectează starea sănătății populației, reprezintă și un risc foarte mare pentru incendii, iar aici la spital, unde sunt atâția studenți, medici și pacienți - riscul e foarte mare”, a relatat specialistul.

 

Unul dintre membrii echipei de organizare, Nicolae Demenciuc, student în anul II la Facultatea de Medicină nr. 1, ne-a spus că tinerii s-au mobilizat foarte rapid pentru a participa la acest eveniment, dar a fost complicat de coordonat toate detaliile cu un număr atât de mare de actori.  

 

01_contempleaza_rasarit_soareÎn același context, Departamentul Comunicare și Relații Publice al USMF „Nicolae Testemițanu” a dat startul campaniei În doar 7 minute…, care va ilustra câteva mici plăceri ale vieții la care se renunță pentru un fum. Se spune că fiecare țigară scurtează viața cu 7 minute, timp în care … poți admira un răsărit…

 

Astăzi a fost lansată prima imagine din serie. Fiți cu ochii pe noi și pe pagina oficială de Facebook a Universității noastre https://www.facebook.com/usmf.md/ ca să prindeți toate momentele campaniei.

 

Reamintim că USMF „Nicolae Testemițanu”, a intensificat măsurile de combatere a fumatului, în special în rândul comunității universitare. Astfel, în ultimii doi ani au fost realizate mai multe acțiuni de informare și de sensibilizare a opiniei publice privind efectele nocive ale fumatului. Totodată, începând cu 19 martie 2015 a fost interzis fumatul în incinta și în apropierea edificiilor Universității, dar și în bazele clinice, amplasate în instituțiile medico-sanitare publice. Acest fapt este promovat și prin intermediul unui spot animat privind regulile de comportament destinate mediciniștilor USMF „Nicolae Testemițanu”.  

 

DSC_0900Prin Ordinul rectorului nr. 124-A din 12.04.2016, s-a constituit Comisia pentru monitorizarea fumatului în spațiul universitar, condusă de Marcel Abraș, prorector pentru educație și probleme sociale, care va înregistra încălcările, va analiza fiecare caz în parte  și va aplica sancțiunile de rigoare, atât studenților și rezidenților, cât și angajaților instituției. Drept probe vor servi materialele înregistrate cu ajutorul camerelor de supraveghere, instalate în campusul universitar, iar persoanele care nu vor respecta prevederile antifumat vor fi sancționați - de la mustrare până la exmatriculare/concediere.

 

Menționăm că, astăzi, în țara noastră intră în vigoare legea antitutun, care interzice fumatul în toate spaţiile publice, în special în transport, staţii de aşteptare, stadioane, terenuri de joacă pentru copii, instituţii medicale şi de învăţământ.

 

   [nggallery id=379]

Ziua mondială fără tutun la USMF „Nicolae Testemițanu”

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii