UNIVERSITATEA DE STAT DE MEDICINA SI FARMACIE "NICOLAE TESTIMITEANU" din R.MOLDOVA

 
 
Sep 15

Festivalul „Centenar Fest” - eveniment consacrat Centenarului Marii Uniri

(Ro)

Centenar festÎn premieră, în Republica Moldova va avea loc Festivalul „Centenar Fest”. Evenimentul va fi organizat, în perioada 15-16 septembrie 2018, de către Centrul Cultural „Vatra” din Republica Moldova şi va fi consacrat Centenarului Marii Uniri. Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” este unul dintre partenerii de organizare a acestei manifestări cultural-artistice.

Scopul festivalului este de a promova valorile românești și de a evidenția diversitatea și, în același timp, tradițiile comune, care stau la baza unității istorice, lingvistice și culturale ale acestui neam.

Evenimentul va include o paradă a portului popular, o expoziție-târg cu lucrări ale meşterilor populari autentici, cu obiecte de artizanat/meşteşugărit, precum și un muzeu al satului românesc, care va scoate în evidență specificul fiecărei regiuni românești. De asemenea, vor avea loc concerte de muzică populară și muzică ușoară, recitaluri de poezie și de muzică folk, concursuri, ateliere de creație, expoziții, adresate tuturor categoriilor de vârstă.

Festivalul va întruni peste 30 000 participanți, fiind invitați reprezentanți ai autorităților locale și centrale din România și Republica Moldova, oameni de cultură, meșteri populari, ansambluri etno-folclorice de pe ambele maluri ale Prutului, dar și toți cei care doresc să cunoască tradițiile și cultura poporului român.

Pe parcursul a două zile, pe scenă vor evolua: Cargo, Alternosfera, Zdop și Zdup, Lupii şi Alex Calancea Band, Gândul Mâței, Moldovan National Youth Orchestra,  Cristofor Aldea Teodorovici and Band, Frații Advahov, Vali Boghean, Irina Loghin, Benone Sinulescu, Fuego, Ion Dolănescu, Ovidiu Purdea, Gheorghe Turda, Tudor Ungureanu şi Ansamblul Ştefan Vodă, Nicolae Furdui Iancu ș.a.

Festivalul este sprijinit de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Ambasada României în Republica Moldova, Consiliile Județene Ilfov, Prahova, Buzău, Băcău ș.a., Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Uniunea Consiliilor Raionale din Moldova (UCRM).

Evenimentul se va desfășura în incinta Complexului Etno-Cultural „Vatra”, amplasat în raionul Strășeni, km 32, începând cu ora 10:00. Pentru mai multe detalii, accesați centenar.vatrafest.com, pagina de facebook https://www.facebook.com/vatrafest/.