Campania „Un doctor pentru tine”

Angajaţi ai USMF „Nicolae Testemiţanu” se vor deplasa în raioane pentru a oferi consultaţii medicale gratuite

Published: 02.08.2018

 

Campania „Un doctor pentru tine”

Membri ai catedrelor de profil ale Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, medici şi rezidenţi în anul III și IV de studii, vor acorda asistenţă medicală gratuită copiilor şi persoanelor în etate din satele Republicii  Moldova. Echipele mobile de testare medicală expres se vor deplasa în raioane, în perioada august-decembrie 2018, în cadrul campaniei „Un doctor pentru tine”, lansată astăzi, 2 august, de către Guvernul Republicii Moldova, în colaborare cu USMF „Nicolae Testemiţanu” şi alte instituţii medico-sanitare republicane.

Campania include două programe, şi anume: „Cu grijă pentru sănătatea ta” – destinat persoanelor vârstnice – şi „Sănătatea dentară”, ce se adresează copiilor.

Medicii vor merge în 108 centre de sănătate din toate raioanele ţării. În acest sens, pacienţii vor avea parte de următoarele examinări medicale: măsurarea tensiunii arteriale, determinarea nivelului glucozei şi a colesterolului în sânge, prelevarea probelor biologice, efectuarea electrocardiografiei și a tonometriei oculare, precum şi alte investigaţii relevante, conform indicaţiilor medicale.

În dimineaţa zilei de astăzi, primele echipe formate din medici specialişti în domeniul endocrinologiei, cardiologiei, pneumologiei, neurologiei, oftalmologiei, otorinolaringologiei şi stomatologiei au pornit spre şase centre de sănătate din raioanele Ialoveni, Criuleni, Anenii Noi, Dubăsari, Cimişlia şi Străşeni.

Campania „Un doctor pentru tine”

Ion Ababii, rectorul USMF „Nicolae Testemiţanu”, a subliniat că „întreaga comunitate academică susține campania orientată spre asigurarea accesului populației din mediul rural la servicii medicale de calitate, inclusiv a asistenței medicale stomatologice acordate copiilor”.

La evenimentul de lansare a fost prezent prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip, care a reiterat că sănătatea este o prioritate, iar cetăţenii au nevoie de asistenţă medicală. „Campania iniţiată astăzi este axată pe trei direcţii. În primul rând, peste 100 de medici vor oferi consultaţii gratuite în câte şase sate săptămânal. 

În al doilea rând, vor efectua examene stomatologice pentru copii, prioritare fiind instituţiile şi sectoare rurale unde lipsesc cabinetele stomatologilor, iar a treia direcţie se referă la examene radiologice gratuite”, a menţionat premierul, încurajând populaţia să devină mai responsabilă faţă de sănătate şi să beneficieze de aceste servicii medicale prestate în cadrul campaniei.

La rândul său, ministrul sănătăţii, muncii și protecției sociale Svetlana Cebotari a constatat că examinările medicale profilactice în sate vor contribui la crearea unor condiții egale, în care toți cetățenii, indiferent unde locuiesc, să fie asigurați cu servicii medicale de calitate și la timp.

Campania „Un doctor pentru tine”

„Majoritatea dintre noi, rezidenţii, suntem de la ţară şi cunoaştem situaţia reală, cu toate problemele acesteia,  probleme cu care se confruntă şi părinţii noştri. Considerăm că un program care este menit să cerceteze starea de sănătate a pacienţilor din mediu rural este binevenit”, a afirmat rezidenta Virginia Zagorodnîi.    

De notat că toți rezidenții USMF „Nicolae Testemiţanu”, conform planului de studii și programelor analitice, timp de peste 15 ani, pe parcursul a şase luni, își petrec stagiul practic în raioanele republicii, acordând asistență medicală populației din mediul rural. Numai în ultimii cinci ani, au fost repartizați la stagiul practic în raioane 2839 de rezidenți.

Ion Ababii, rectorul USMF
Campania „Un doctor pentru tine”
Campania „Un doctor pentru tine”
Campania „Un doctor pentru tine”
Campania „Un doctor pentru tine”
Ion Ababii, rectorul USMF
Campania „Un doctor pentru tine”
Campania „Un doctor pentru tine”
Campania „Un doctor pentru tine”
Campania „Un doctor pentru tine”
usmf
un doctor pentru tine
studenţi
doctoranzi
campanie

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii