European Society for Computing and Technology in Anesthesia and Intensive Care – ESCTAIC

Triplu eveniment în domeniul anesteziologiei și terapiei intensive

Published: 29.09.2018

Congres anesteziologie

Pentru prima dată la Chișinău s-a desfășurat o manifestare triplă în domeniul anesteziologiei – Cursul Internaţional de Ghiduri și Protocoale în Anestezie, TerapieIntensivă şi Medicină de Urgență (EAST Anesthesia), al V-lea Congres Internaţional al Societății de Anesteziologie şi Reanimatologie din Republica Moldova (SARRM) și cea de-a 28-a ediție a Congresului al Societății Europene pentru Calcul și Tehnologie în Anestezie și Îngrijire Intensivă (European Society for Computing and Technology in Anesthesia and Intensive Care – ESCTAIC). Evenimentul a avut loc în perioada 27-29 septembrie 2018.

 

Profesorul Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitate științifică al USMF „Nicolae Testemițanu”, a afirmat că această manifestare științifică are loc tocmai în acest an jubiliar ce are o semnificație aparte pentru românii de pretutindeni – Centenarul de la Marea Unire a României. Un alt eveniment cultural desfășurat în cadrul acestui triplu eveniment este înfrățirea a două localități de pe malul Prutului – satul Izvoare, Florești, și Orăștioara de Sus, Hunedoara, România, baștina celor doi președinți ai societăților profesionale Ruslan Baltaga, președintele Congresului a declarat „drept un vis realizat” desfășurarea acestor forumuri științifice în țara noastră, eveniment de o importanță majoră pentru medicii de profil și sistemul medical, în general.

R. Baltaga

„Fiecare congres al societății noastre a adus multe realizări în domeniul învățământului superior medical, dotări cu echipamente, cursuri, stagii etc. Și de această dată ne-am propus noi realizări, una dintre ele fiind promovarea Declarației de la Helsinki privind siguranța pacientului pentru care SARRM a semnat și trebuie să continuăm promovarea acesteia”, a accentuat Ruslan Baltaga.de anestezie și terapie intensivă – conferențiarul universitar Ruslan Baltaga și profesorul Dorel Săndesc.

„Suntem convinși că interesele medicinei, culturii și prieteniei profesionale nu au hotare, iar astfel de forumuri sunt dovadă certă a acestui adevăr. Ca de fiecare dată, aceste întruniri sunt productive și eficiente, facilitând transferul de cunoștințe și bune practici, dar și prin faptul că avem prilejul să dezbatem cele mai stringente probleme ale medicinei practice”, a declarat prorectorul Rojnoveanu.

Dorel Sandesc

Dorel Săndesc, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI), prorector la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”  Timișoara, România, a menționat că cei 1050 de participanți înscriși la eveniment reprezintă un record, iar valoarea științifică este indubitabilă, confirmată de cei 85 de vorbitori și prezența celor mai proeminente figuri ale societății europene de anestezie.

Ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, Silvia Radu, a menționat în deschiderea Congresului: „Mă bucur că un astfel de eveniment are loc în Moldova și putem să demonstrăm tuturor că avem specialiștii la fel de buni, ca și specialiștii din alte țări… Această întâlnire și acest schimb de opinii vor fundamenta îmbunătățirea continuă a calității actului medical din țara noastră”.

G. Gurman

Profesorul Gabriel Gurman din Israel a subliniat că „o bună parte a celor mai importanți reprezentanți ai anesteziei europene se află în aceste zile aici. Se întâmplă foarte rar ca cei trei care conduc astăzi SEA să fie in corpore la un eveniment, iar riscul asumat de organizatori în desfășurarea acestui triplu congres a meritat”.

Astfel, pe parcursul a trei zile, au fost discutate subiecte actuale în domeniul anesteziei și terapiei intensive, au fost organizate două workshopuri, o masă rotunda și sesiuni de comunicări tematice. Totodată, a fost desfășurată o expoziție, unde au fost prezentate produse de ultimă generație din domeniul ATI, utilaj tehnic, aparataje, carte şi medicamente, la care au participat cca 50 de companii, lideri ai industriei medicale.

La acest forum au participat medici de profil și rezidenți din România, Ucraina, Kazahstan, Israel, SUA, Italia, Germania, Belgia, Serbia, Elveţia și Republica Moldova.

Evenimentul a fost organizat de catedrele de Anesteziologie şi reanimatologie nr. 1 și nr. 2 ale Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în parteneriat cu Societatea de Anesteziologie și Reanimatologie din Republica Moldova (SARRM), Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) şi Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, România. De asemenea, desfăşurarea acestor manifestări științifice de rang internațional la Chișinău a fost susținută de European Society for Computing and Technology in Anesthesia and Intensive Care  şi European Society of Anesthesiology (ESA).

Cursul Internaţional de Ghiduri și Protocoale în Anestezie, Terapie Intensivă şi Medicină de Urgență (EAST Anesthesia), al V-lea Congres Internaţional al Societății de Anesteziologie şi Reanimatologie din Republica Moldova (SARRM) și cea de-a 28-a ediție a Congresului al Societății Europene pentru Calcul și Tehnologie în Anestezie și Îngrijire Intensivă (European Society for Computing and Technology in Anesthesia and Intensive Care – ESCTAIC
Dorel Sandesc
Ruslan Baltaga
Silvia Radu
Gabriel Gurman
Cursul Internaţional de Ghiduri și Protocoale în Anestezie, Terapie Intensivă şi Medicină de Urgență (EAST Anesthesia), al V-lea Congres Internaţional al Societății de Anesteziologie şi Reanimatologie din Republica Moldova (SARRM) și cea de-a 28-a ediție a Congresului al Societății Europene pentru Calcul și Tehnologie în Anestezie și Îngrijire Intensivă (European Society for Computing and Technology in Anesthesia and Intensive Care – ESCTAIC
Dorel Sandesc
Ruslan Baltaga
Silvia Radu
Gabriel Gurman
anesteziologie
Congres anesteziologie
terapie intensivă

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii