Mediciniștii s-au alăturat Campaniei privind prevenirea şi lupta împotriva cancerului la sân
- 108 vues
Anual, în Republica Moldova, circa 1000 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar, dintre care 490 își pierd viața. Pentru a contribui la reducerea acestor statistici, studenţii şi cadrele științifico-didactice de la Facultatea de Stomatologie, Catedra de propedeutică stomatologică „Pavel Godoroja” de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au decis să se alăture, pe parcursul lunii octombrie 2018, cauzei „Iluminare în roz”, marcată în întreaga lume în octombrie, ca simbol al campaniei de informare a populaţiei privind prevenirea şi lupta împotriva cancerului la sân.
În semn de solidaritate față de toate persoanele care luptă sau care au învins această maladie, atât personalul catedrei, cât și studenții au purtat la piept o fundiță roz, susţinând sloganul Campaniei „Pentru că ne pasă, pentru că sănătatea are prioritate!”
Olga Cheptănaru, asistent universitar la catedra menționată, a specificat că acţiunile de prevenire solicită eforturi minime, din acest motiv au fost organizate sesiuni de informare despre campanie pentru 140 de studenți de la Facultatea de Stomatologie. În acest sens, mediciniștii au distribuit pliante ce conţin informaţii utile vizavi de subiectul dat, pe care trebuie să le cunoască fiecare femeie. Aceste sfaturi se referă la: autopalparea sânilor, vizita la medicul-mamolog, efectuarea mamografiei şi ecografiei – investigaţii сe nu trebuie amânate după o anumită vârstă. În context, studenţii au fost îndemnaţi să transmită aceste simple sfaturi la un număr cât mai mare de femei din anturajul lor, în special celor din mediul rural.
Totodată, studenţii au adus la cunoştinţă populaţiei despre activitățile întreprinse de Ministerul Sănătății, precum desfăşurarea campaniei „Un doctor pentru tine” ce prevede acordarea consultaţiilor gratuite, oferite în sate de către specialiștii mamologi, şi efectuarea mamografiilor în camioane special echipate, în toate localitățile din ţară, cu susţinerea grupului de inițiativă RunPink Moldova.
1 octombrie este ziua în care, în toată lumea, edificiile clădirilor sunt iluminate în culoarea roz, pentru a duce cât mai departe mesajul de conştientizare a importanţei depistării precoce a cancerului mamar.
Dacă este diagnosticat timpuriu, cancerul poate fi tratat şi vindecat în proporție de 95 la sută. În medie, 50% dintre cazurile de cancer sunt diagnosticate la femei în vârstă de peste 65 de ani.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii