Agenţia Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare va oferi suport logistic în inițierea procesului de acreditare internațională a Universității
- 187 vues
Președintele Agenţiei Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC), Andrei Chiciuc, a efectuat o vizită de documentare la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, sâmbătă, 26 ianuarie, cu scopul de a evalua stadiul de pregătire pentru inițierea procedurilor de evaluare și de acreditare a instituției la nivel internațional.
Rectorul Ion Ababii a menționat că administrația Universității este preocupată, de o perioadă de timp, de evaluarea și acreditarea de către Federația Mondială pentru Educație Medicală. Acest fapt este prevăzut și în Strategia de dezvoltare a USMF „Nicolae Testemițanu” pentru anii 2011-2020. Universitatea noastră a fost vizitată de președintele Federației Mondiale pentru Educație Medicală (FMEM) și cel al Asociației Școlilor Medicale din Europa, în anul 2014, care au dat aprecieri pozitive activității instituției în Raportul de evaluare: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” este un exemplu de bune practici pentru țările din regiune, atât din fosta Uniune Sovietică, cât și din regiunea Mării Negre.
Începând cu anul 2013, Facultatea de Stomatologie a inițiat procesul de evaluare externă, fiind acreditată provizoriu (în anul 2016) și complet (în 2018) de către Consiliul Dentar din Statul California, SUA. „Dacă în ultimii doi ani eforturile facultăților au fost concentrate în vederea acreditării naționale a programelor de studii, obiectivul prioritar pentru următorii ani este de a iniția o evaluare externă în scopul acreditări internaționale atât a instituției, cât și a programelor de studii”, a accentuat Ion Ababii. În acest sens, în aprilie 2019, reprezentanții USMF „Nicolae Testemițanu” vor participa la o conferință în Seul, Coreea de Sud, unde vor fi abordate, nemijlocit, problemele ce țin de evaluarea și acreditarea instituțiilor de învățământ superior medical. O altă problemă ar fi acreditarea spitalelor, în care are loc pregătirea clinică a studenților și rezidenților.
La rândul său, președintele ANACEC a menționat că, odată ce programele de studii ale USMF „Nicolae Testemițanu” sunt deja acreditate, se poate de inițiat procedura de evaluare instituțională. Totodată, dispunând de reperele necesare, trebuie de studiat și de organizat o eventuală acreditare internațională a Universității. „O altă modalitate ar fi ca ANACEC să fie acreditată și autorizată de Federația Mondială pentru Educație Medicală pentru efectuarea evaluării conform standardelor acestei organizații. Aceasta înseamnă să preluăm practicile internaționale și să convingem structurile respective să organizeze această evaluare sub egida Agenției, cu participarea experților externi, care să fie recunoscută implicit la nivel internațional. În tot cazul, ANACEC este deschisă spre conlucrare, astfel ca studiile efectuate la Universitate să fie recunoscute și în afara țării”, a declarat Andrei Chiciuc. Cât privește acreditarea spitalelor, președintele ANACEC a recomandat de a iniția acest proces sub egida Organizației Mondiale a Sănătății, care a elaborat un manual de acreditare în acest scop. Totodată, unele state precum România, pe lângă standardele naționale de acreditare, se conduc de standarde specifice. Consiliul de conducere al ANACEC ar putea să aprobe astfel de standarde pentru domeniul învățământului medical din țara noastră, fără ca să fie necesară, în acest sens, o hotărâre de guvern sau ordin ministerial.
Olga Cernețchi, prim-prorector, prorector pentru activitate didactică, a subliniat că Federația Mondială pentru Educație Medicală nu s-a ocupat până în anul 2016 de evaluarea și acreditarea programelor de studii și a instituțiilor de învățământ superior medical. „Ne-am adresat de multe ori la FMEM în scopul acreditării externe, dar răspunsul a fost că aceasta nu intră în competența lor. Începând cu anul 2016, organizația a inițiat procesul de acreditare a instituțiilor. Cunoaștem că în România, în cadrul unui program-pilot, au fost evaluate șase universități de către Federația Mondială pentru Educație Medicală, pe standardul de bază - Învățământul superior medical universitar”, a menționat profesorul Olga Cernețchi. Totodată, pe această problemă, universitatea noastră a fost consultată și de un expert din Kazahstan – membru al Federației Mondiale pentru Educație Medicală. Ca rezultat, a fost elaborat un raport de evaluare al Facultății de Medicină, în conformitate cu standardele FMEM.
În context, Mihail Gavriliuc, prorector pentru studenți internaționali, a remarcat că FMEM oferă mai multe modalități de acreditare a instituțiilor de învățământ superior medical, una dintre ele fiind acreditarea de către Agenția Națională, abilitată de ei în acest sens. O asemenea experiență o au agențiile din Kazahstan și Georgia. De notat că și SUA a declarat că, din anul 2023, nu vor recunoaște diplomele universităților neacreditate la nivel internațional și vor recomanda cetățenilor să nu opteze pentru instituțiile respective. „Știam de acest fapt înainte de scandalul din Statul Israel, care a preferat să dea o lovitură mai multor state, fără să prevină. Au hotărât și au implementat decizia chiar din acest an, fără să ofere timp atât instituțiilor pentru a obține acreditarea respectivă, cât și cetățenilor israelieni. Acreditarea instituției de către FMEM va permite ca diplomele noastre să fie recunoscute și în Europa, iar acest aspect este important atât pentru studenții internaționali, cât și pentru cei autohtoni”, a accentuat profesorul Gavriliuc.
Prorectorul pentru activitate științifică, Gheorghe Rojnoveanu a subliniat că activitatea de cercetare a Universității a fost acreditată în 2016, iar certificatul expiră în anul 2021. Președintele ANACEC a specificat că acreditarea instituțională va include și segmentul cercetării, deoarece nu este logic de a-l diviza de cel al educației, iar în prezent se lucrează la indicatorii pentru compartimentul respectiv.
Rectorul Ion Ababii i-a mulțumit președintelui ANACEC pentru vizita întreprinsă și disponibilitatea de a oferi suport logistic în inițierea procesului de acreditare internațională. Academicianul a dat asigurări că administrația și membrii comunității universitare vor întreprinde toate acțiunile necesare pentru inițierea procedurii de acreditare instituțională, cât și a programelor de studii de către Federația Mondială pentru Educație Medicală. Mai dificil va fi cu acreditarea internațională a instituțiilor medico-sanitare publice, care servesc ca baze clinice pentru USMF „Nicolae Testemițanu”. Crearea Spitalului Universitar, printr-o hotărâre de guvern, ar facilita și ar soluționa mai rapid această problemă. În acest sens, instituția contează pe sprijinul autorităților statului și al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în special.
Agenda președintelui ANACEC s-a încheiat cu o vizită la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii