Cancerul de col uterin uterin poate fi prevenit: flashmob
- 122 vues
Necesitatea prevenirii cancerului de col uterin este cu atât mai mare cu cât statisticile demonstrează că la fiecare 18 minute se înregistrează o altă victimă a acestei maladii. În acest context, în data de 15 februarie 2019, douăzeci de studenți de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova au organizat un flashmob de sensibilizare a populației, cu scopul de a spori gradul de conștientizare a importanței metodelor de prevenire și de diagnosticare precoce a cancerului de col uterin.
În cadrul evenimentului, studenții au dansat pentru a capta atenția publicului și a transmite mesajul „cancerul de col uterin poate fi prevenit”. Ulterior, aceștia au distribuit materiale informative și au discutat cu femeile despre această problemă de sănătate, pentru a le informa și a le responsabiliza privind efectuarea vaccinării și a screeningului de col uterin – ce pot reduce semnificativ riscul apariției acestei forme severe de cancer.
Mediciniștii au îndemnat femeile să pună în prim-plan sănătatea lor și să efectueze un control sistematic la medicul ginecolog. Screeningul de col uterin reprezintă cea mai bună metodă de prevenție. În Moldova, toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 până și 61 de ani trebuie să efectueze testul Papanicolau, o dată la trei ani. Procedura este gratuită pentru toate femeile din țară, chiar și pentru cele care nu dețin asigurare medicală, acestea trebuie doar să se adreseze la medicul de familie.
Potrivit Marianei Brunchi, studentă în anul V la Facultatea de Medicină nr.1, la această acțiune au participat studenți, din anii de studii I-V, de la toate specialitățile – medicină, farmacie, medicină preventivă și stomatologie. La flashmob s-au alăturat și studenți internaționali, și anume șase tinere originare din India.
Acțiunea s-a desfășurat la Aeroportul Internațional Chișinău, la o oră de vârf. Flashmobul a fost organizat în contextul Lunarului de prevenire a cancerului de col uterin, ce se desfășoară în perioada 4 februarie – 4 martie curent, ce are drept scop atenționarea populației cu privire la amploarea pe care o ia această maladie în rândul femeilor.
Evenimentul a fost organizat de USMF „Nicolae Testemițanu” în colaborare cu Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Asociația Obștească „Viața fără cancer” și alți parteneri publici și privați.
Cancerul de col uterin este cauzat de anumite tipuri de Virus Papilloma Uman (HPV). În general, virusul genital HPV se transmite prin contact sexual. Prezervativele nu sunt o metodă eficientă în prevenirea HPV, deoarece se poate transmite și prin contact cu pielea. HPV poate provoca apariția celulelor anormale la nivelul colului uterin, celule care pot dezvolta și cauza apariția cancerului de col uterin. Screeningul cervical este singura metodă de depistare a celulelor anormale în stadii incipiente, atunci când ele pot fi îndepărtate ușor, prevenind astfel apariția cancerului.
Testul HPV se efectuează cu scopul de a depista infecția cu Virusul Papilloma Uman. Dintre 100 de tipuri de HPV, 15 pot determina apariția cancerului de col uterin. În Moldova, testul HPV nu se recomandă femeilor sub vârsta de 25 de ani.
În prezent, există vaccin care protejează femeile de două tipuri frecvente de Virus Papilloma Uman: HPV 16 și HPV 18, care determină circa ⅔ din toate cancerele de col uterin și rezultatele anormale a testului Papanicolau. Chiar dacă femeia a fost vaccinată, screeningul cervical trebuie efectuat. Combinate, screeningul și vaccinarea constituie cea mai eficientă protecție împotriva cancerului de col uterin.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii