Premieră în chirurgia oro-maxilo-facială
- 1708 vues
Pentru prima dată în Republica Moldova, o echipă de chirurgi - membri ai Catedrei de chirurgie oro-maxilo-facială şi implantologie orală „Arsenie Guţan” a Universităţii de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” - au efectuat o intervenție de protezare individualizată în zona cranio-facială a unui pacient, utilizând chirurgia static-virtuală asistată.
Operația a fost realizată la Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău, în prima jumătate a anului 2018, de către chirurgul Ilie Suharschi, neurochirurgul Dorin Bolduma, șeful Secției de oftalmologie Rodica Șevciuc, șeful Secției de chirurgie oro-maxilo-facială Mihai Cebotari, medicii-rezidenți Ana Gavril și Elena Eni, sub conducerea șefului Departamentului de Neurochirurgie Iulian Glavan, a șefului Catedrei de chirurgie oro-maxilo-facială şi implantologie orală „Arsenie Guţan” Nicolae Chele și a profesorilor universitari Dumitru Șcerbatiuc și Valentin Topalo.
Ilie Suharschi, conferenţiar universitar la Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială şi implantologie orală „Arsenie Guţan”, a specificat că pacientul, care prezenta un defect osos post traumatic al osului frontal, zigomatic și orbitei, a fost supus unei prime intervenții chirurgicale, în regim de urgență. Ca rezultat, viața bărbatului, în vârstă de 28 de ani, a fost salvată. Ulterior, în baza datelor tomografiei computerizate, a fost planificat modelul virtual a suprafeței scheletului osos și realizat designul protezei din titan, în baza părții neafectate, ce prevedea orificii pentru suspendare a mușchilor faciali și a conținutului orbitei. Medicii chirurgi au efectuat intervenția de reconstrucție, înlăturând defectul prin utilizarea chirurgiei static-virtuală, asistată cu metode CAD/CAM. Această metodă permite reabilitarea funcțională și estetică a pacienților cu defecte osoase în zona cranio-maxilo-facială, în special cu defecte complexe din punct de vedere al formei geometrice și a zonelor cu inserții musculare a mușchilor faciali.
Pacientul a avut o evoluție postoperatorie fără complicații, iar peste 12 luni implantul s-a integrat perfect în organism, fără vreun semn de respingere. Totodată, în perioada de recuperare, acesta s-a aflat sub supravegherea medicilor atât pentru monitorizarea stării de sănătate, cât și pentru efectuarea procedurilor medicale necesare. Iar prin reintegrarea sa în comunitate, starea psihologică a pacientului a fost îmbunătățită, a subliniat medicul.
Costul intervenției chirurgicale și a serviciilor medicale aferente au fost acoperite de către Compania Națională de Asigurări în Medicină. Pe parcursul anului 2018, echipa de medici a efectuat alte patru operaţii similare, pacienții revenind la viața cotidiană și la activitățile profesionale.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii