Gheorghe Ghidirim, făuritor al istoriei medicinei naţionale, la 80 de ani
- 1661 vues
Renumitul chirurg Gheorghe Ghidirim - personalitate marcantă a culturii naţionale, profesor universitar, dr. hab. șt. med., academician al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, fost şef al Catedrei de chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi” a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, preşedintele Ligii Medicilor din Republica Moldova, a fost omagiat, în data de 31 mai, de către comunitatea universitară, cea științifică și culturală, cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la naştere. La festivitate au participat reprezentanți ai Universității, ai Academiei de Științe a Moldovei (AŞM), ai Asociației Chirurgilor „Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova, oameni de artă, oficiali, colegi, prieteni, discipoli și simpli admiratori ai octogenarului.
În deschiderea evenimentului, rectorul Ion Ababii a accentuat că Domnia Sa se enumeră printre făuritorii istoriei medicinei naţionale, care au contribuit la menţinerea şi la îmbogăţirea frumoaselor tradiţii, precum şi la reformarea sistemului național de sănătate şi a învăţământului superior medical.
„Domnul Academician Gheorghe Ghidirim este un Om cu atâtea valenţe, calităţi, virtuţi și haruri, încât cuvintele devin insuficiente pentru a-i descrie personalitatea complexă. A vorbi despre Domnia Sa înseamnă a completa o filă importantă în istoria medicinei şi în viața universitară, o pagină de durată în timp atât de valoroasă prin rezultate şi evoluţii remarcabile”, a menţionat rectorul.
Boris Gîlcă, Secretar General de Stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale al Republicii Moldova, a exprimat recunoștință profesorului pentru ghidarea în anii de studenție, remarcând că reuşitele sale în viaţă se datorează maestrului sănătății Gheorghe Ghidirim. „Apreciem munca Dumneavoastră - dedicată și profesională - acele transformări, reforme implementate în sistemul de sănătate, în special, după declararea Independenței Republicii Moldova, fiind în funcția de ministru al sănătății. Ați dat dovadă de excelență în practica chirurgicală și în activitatea managerială, sunteți un exemplu pentru discipoli și colegi, sunteți un Om de patrimoniu al Republicii Moldova”, a accentuat secretarul de stat.
Oficialul a adresat și un mesaj de felicitare din partea prim-ministrului Pavel Filip, oferindu-i Diploma de Onoare a Guvernului Republicii Moldova, pentru activitate prodigioasă și îndelungată în domeniul ocrotirii sănătății, dezvoltarea școlilor de chirurgie, devotament și contribuție personală la dezvoltarea științelor, învățământului superior și a practicii medicale în țara noastră.
Profesorul Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitate științifică, a declarat că aniversarea academicianului Gheorghe Ghidirim constituie o sărbătoare a medicinei moldave, pe care Domnia Sa o slujește cu devotament, multă pasiune și dăruire, adăugându-i noi valori și tradiții. „S-a dedicat timp de 56 de ani profesiei, contribuind la educarea a 55 de promoții de medici ai Almei Mater. Academicianul Ghidirim întruchipează conceptul major de școală autohtonă de chirurgie. Intervențiile chirurgicale efectuate de Gheorghe Ghidirim au fost, întotdeauna, demonstrații în tactica operatorie și tehnica chirurgicală, fiind adevărate lecții de practică pentru numeroșii săi discipoli. Ne declarăm norocoși că soarta ne-a adus aproape de Domnia Sa pentru a învăța lecțiile de chirurgie și de viață, căci în tot ceea ce face demonstrează valorile supreme ale lumii. Unele lucruri nu se compară: felul Domniei Sale de a vorbi, de a pune în discuție orice problemă, de la egal la egal, fără a simți distanța la care te afli ca subaltern și înălțimea la care este ca somitate. Nu există comparație pentru cultura Sa, pentru dimensiunea multilaterală a personalității sale, pentru stăpânirea și verticalitatea pe care le-a demonstrat de atâtea ori. Este unul dintre cei mai apreciați și distinși savanți de care a avut parte medicina Moldovei”, a afirmat prorectorul Rojnoveanu.
Președintele Asociației Chirurgilor din Republica Moldova „Nicolae Anestiadi”, profesorul Eugen Guțu a afirmat: „Gheorghe Ghidirim este o personalitate care cucerește, din prima, prin viziunile sale impresionate, cunoștințele teoretice și complexitatea Sa ca persoană. A elaborat și a implementat mai multe tehnici chirurgicale, a promovat știința și calitatea ei, iar cea mai importantă calitate a Domniei Sale este atitudinea binevoitoare față de oameni, fapt pentru care a reușit să adune în jurul său oameni cu idei și scopuri comune, creând cea mai mare și recunoscută școală de chirurgie din Moldova”.
Prezent la festivitatea de omagiere, președintele AȘM Ion Tighineanu a remarcat că academicianul Gheorghe Ghidirim a atins cele mai înalte culmi în mai multe domenii de activitate în calitate de om politic, om de știință, specialist în domeniul medicinei, profesor universitar. Întotdeauna a muncit cu cea mai mare dăruire de sine, cu pasiune, demonstrând devotament. Totodată, academicianul Tighineanu a accentuat contribuția savantului Ghidirim la dezvoltarea Academiei de Științe, inclusiv, prin fondarea Secției de stiințe medicale, fiind conducătorul acesteia, în calitate de membru al Prezidiului AȘM şi membru al Consiliului Suprem pentru Știinţă şi Dezvoltare Tehnologică - în toate aceste funcţii abordând probleme de mare actualitate și demonstrând întotdeauna verticalitate.
„S-a evidențiat ca o personalitate notorie a neamului și ne-a dus vestea în toată lumea. Aș vrea să accentuez, în primul rând, omul, personalitatea Gheorghe Ghidirim. Tratamentul celor care se adresează începe chiar din primele secunde: Domnul Academician permanent te întâlnește cu bună dispoziţie, tămăduiește cu zâmbetul, insuflă energie şi speranță, este un fenomen și recunosc că visam să ating acele culmi pe care le-a atins academicianul Ghidirim și cred că acesta a fost şi visul multora”, a menționat președintele Academiei.
Pentru realizări remarcabile științifico-practice, manageriale și didactice și cu prilejul aniversării a 80-a de la naștere, Prezidiul AȘM i-a conferit academicianului Gheorghe Ghidirim Medalia „Nicolae Milescu Spătarul”.
Scriitorul şi publicistul Nicolae Dabija, prezent la sărbătoare, a menţionat că academicianul Gheorghe Ghidirim este vocaţia medicinei, deși ar fi putut fi și scriitor, și aviator, și interpret de romanțe, și traducător, dar a devenit cel care trebuia să devină - Gheorghe Ghidirim. El este de la Palanca, iar Palanca înseamnă cetate”, a spus scriitorul, amintind că, în calitate de deputat în Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice, cu votul lui Ghidirim s-a prăbușit Uniunea Sovietică, a căzut comunismul, a căzut lagărul mondial al socialismului. „Meritele politicianului Ghidirim sunt enorme, iar politicienii au ce învăța de la medici”, a subliniat Nicolae Dabija.
La finele festivității, academicianul Gheorghe Ghidirim a mulțumit audienței pentru felicitări, în special, părinților Domniei Sale, care i-au dat viață și care, în pofida faptului că au trăit vremuri grele, război, foamete, au reușit să-i cultive o educație ce i-au servit drept bază pentru întreaga viață. „Vă destăinuiesc secretul vieții mele: de la fiecare persoană și instituție cu care am colaborat am luat ce e mai frumos, astfel, întregindu-mi personalitatea”, a mărturisit, emoționat, omagiatul.
Ceremonia a inclus și lansarea unei cărți dedicate profesorului Gheorghe Ghidirim, realizată de conferențiarul Romeo Șcerbina, precum și proiectarea unui film intitulat „Cu rost și noblețe de-o viață”, realizat de Petru Craveț. Și pentru că omagiatul este o fire îndrăgostită de cântec și de poezie, un moment de revelație a fost oferit sărbătoritului și tuturor invitaților de către Ansamblul etnofolcloric „Ștefan Vodă”, condus de neobositul patriot Tudor Ungureanu, care, împreună cu prietenii săi temerari, au susținut un recital muzical de toată splendoarea.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii