Congresul de Urologie, Dializă și Transplant Renal din Republica Moldova, ediția a VII-a
- 1029 vues
Aspecte privind diagnosticul, tratamentul și profilaxia afecțiunilor urologice au fost discutate în cadrul celui de-al VII-lea Congres de Urologie, Dializă și Transplant Renal din Republica Moldova cu participare internațională, desfăşurat la Chişinău, în perioada 19-21 iunie curent.
Potrivit organizatorilor, în ultimii ani, serviciul de urologie, dializă și transplant renal din Republica Moldova a cunoscut o ascensiune. Specialiştii în domeniu contribuie la îmbunătățirea serviciului respectiv, la elaborarea standardelor şi a ghidurilor clinice în conformitate cu rigorile europene. O modalitate de perfecționare a cunoștințelor specialiștilor este și Cursul Școlii Europene de Urologie, organizat la Chișinău pentru a șasea oară.
„Aproape 80 la sută dintre tratamente în urologie se efectuează prin intermediul tehnicilor laparoscopice miniminvazive, numărul operaţiilor endoscopice depășindu-l pe cel al intervențiilor deschise. În domeniul hemodializei și al transplantului renal, de asemenea, am obținut succese relevante, deoarece au fost deschise mai multe centre de dializă, mai aproape de pacienții cu aceste afecțiuni. S-au întreprins paşi concreţi pentru modificarea Legii privind transplantul de organe, țesuturi și celule umane, în conformitate cu recomandările Consiliului Europei şi a Comisiei Europene”, a afirmat în deschiderea evenimentului Adrian Tănase, şef al Catedrei de urologie şi nefrologie chirurgicală a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, președintele Societății Urologilor din Republica Moldova.
Rectorul Ion Ababii, prezent la evenimentul științific, a subliniat că, pe parcursul anilor, comunitatea urologilor a înscris reușite în activitatea de profil, fapt ce se datorează relaţiilor frumoase de colaborare cu țările europene, precum și cu Rusia, SUA și Canada. „Medicii urologi și nefrologi, specialiştii în domeniul dializei şi transplantului renal din instituţiile medicale - absolvenți ai Universităţii - îşi onorează datoria de a acorda asistenţă medicală calificată oamenilor suferinzi, contribuind, astfel, la menţinerea şi dezvoltarea frumoaselor tradiţii ale înaintaşilor noştri, la promovarea imaginii şi a prestigiului Almei Mater și servind drept model pentru tinerele generaţii”, a declarat academicianul Ababii.
În final, rectorul şi-a exprimat speranța că schimbul de experienţă dintre diferite şcoli va deschide noi orizonturi şi oportunităţi, va contribui la ridicarea calităţii asistenţei medicale specializate şi la formarea specialiştilor de înaltă competență în urologie, nefrologie, dializă şi transplant renal.
Boris Gîlcă, secretar general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a subliniat că țara noastră a reușit să avanseze substanţial pe acest segment. Grație unui parteneriat public-privat, serviciul de dializă a fost reorganizat și a devenit unul modern, european. Oficialul a încurajat medicii să-și continue misiunea de a face lucruri corecte în vederea îmbunătățirii sistemului medical din țără.
La manifestare a fost prezent și președintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu, care a declarat că acest forum demonstrează durabilitatea parteneriatelor cu experții externi și a accentuat că „astăzi obţin performanţe în domeniul cercetării acele echipe care crează punți de colaborare și participă la proiecte internaționale cu impact”. În acest context, academicianul a menționat programele Orizont 2020 și Orizont Europa cu finanțare substanţială, în special pentru medicină, remarcând că acest congres este o platformă favorabilă, inclusiv pentru inițierea unor parteneriate de acest gen.
„Colaborarea cu specialiştii în urologie din Republica Moldova a fost un stimulent pentru noi, românii, care recunoaștem că avem condiții mai bune în această sferă de activitate, dar Vă apreciem eforturile pentru dezvoltarea segmentului ce ţine de tehnicile miniminvazive”, a specificat Ioan Coman, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, România.
Kurt Naber, profesor în urologie la Universitatea Tehnică din München, Germania, a accentuat beneficiile aderării asociaţiilor de urologie din diferite ţări la societatea europeană de profil, unul dintre punctele forte fiind accesul la protocoalele clinice, care se actualizează anual și oferă o sursă esenţială de documentare.
Denis Butnaru, directorul Parcului Tehnico-Științific de Biomedicină a Universității de Stat de Medicină „I.I. Secenov” din Moscova, Rusia, absolvent al USMF „Nicolae Testemițanu”, s-a declarat mândru că s-a format ca specialist la universitatea noastră, accentuând că Alma Mater este renumită pentru calitatea studiilor oferite. În altă ordine de idei, medicul s-a referit la dezvoltarea cercetărilor în medicină, ce necesită eforturi financiare majore. „Amplasarea geografică a Republicii Moldova între Europa de Est şi Europa de Vest ar trebui să constituie un avantaj pentru știință, iar cercetătorii de aici trebuie să profite de resursele oferite de ambele părți”, a sugerat Denis Butnaru.
Evenimentul științific a fost organizat de Societatea Urologilor din Republica Moldova, Catedra de urologie și nefrologie chirurgicală a USMF „Nicolae Testemițanu” şi Clinica de Urologie, Dializă și Transplant Renal a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. La manifestarea științifică au participat specialiști din România, Italia, Rusia, Ucraina, Germania şi Republica Moldova, care au prezentat o serie de comunicări, rapoarte, prezentări video şi postere privind diverse aspecte ale urologiei și nefrologiei moderne.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii